Hírek

2009.01.12. 15:36

Ivóvízdrágulás az állami vízműveknél

Januártól mintegy 9 százalékkal emelte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter az állami tulajdonban lévő vízművek által felszámítható, legmagasabb ivóvíz- és csatornahasználati díjakat. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

mti

Jelenleg hat állami tulajdonú közüzemi vízmű működik az országban: a nagykanizsai székhelyű dél-zalai, a váci Duna-menti, a siófoki dunántúli, a tatabányai észak-dunántúli, a kazincbarcikai észak-magyarországi, valamint a szolnoki székhelyű Tisza-menti vízmű.

Az ivóvíz alapdíja ez év januárjától a siófoki székhelyű cég Velencei-tavi településeinél a legolcsóbb: 190 forint. Korábban 175 forint volt itt az alapdíj, a növekedés 8,5 százalékos. Legdrágább az alapdíj a szolnoki cégnél, 212 forint, itt az áremelkedés 8,7 százalékos. A víz köbméterenkénti díja a váci cégnél a legalacsonyabb, 229 forint, az árnövekedés itt 9 százalék, és ugyanennyivel emelheti az árát a szolnoki cég is, de ott 486 forintról növekszik 530-ra a köbméterenként fizetendő összeg. A csatornaalapdíj a tatabányai cégnél a legolcsóbb: 160 forint, a növekedés 8,8 százalékos. Legmagasabb a siófoki társaság Velencei-tavi településein felszámított 377 forintos csatornaalapdíj, itt az áremelkedés 6,5 százalék.

A köbméterenkénti víztisztítási díj Tatabányán a legalacsonyabb: 223 forint, az áremelkedés 8,2 százalékos. Legdrágább a siófoki társaság a Velencei-tavi településeken kívüli helyszíneken, ahol 523 forintot kell fizetni minden egyes megtisztított köbméter víz után. A múlt évihez képest itt 8,9 százalékos az áremelkedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva