Hírek

2009.01.12. 16:27

Jobb a levegő, kedden feloldhatják a szmogriadót

Várhatóan kedden feloldják a Budapesten vasárnap délelőtt elrendelt szmogriadót, mivel a szálló por mennyisége 110 mikrogramm/köbméter alá süllyedt a légkörben.

Farkas K.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Kedden talán fellélegezhetnek a nagyvárosokban fuldoklók - FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]Ez ugyan még mindig 227 százaléka az egészségügyi határértéknek, de a szakemberek szerint nincs szükség további korlátozásra. Többek között azért sem, mert a korlátozásokat csak kevesen tartották be. Igaz, a szmogriadóról tavaly ősszel elfogadott rendelet nem tisztázza, hogy kinek, és milyen módon kellene is büntetnie a korlátozást megszegőket. „A főváros vezetése tisztában van azzal a helyzettel, hogy ezt a rendeletet szankcionálni is kell” – jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester, de be kellett ismernie, hogy a rendőrségnek nincs lehetősége arra, hogy büntetést szabjon ki. „Ezért a kormány azt kezdeményezi, hogy a fővárossal együtt tekintsék át a módosítandó  jogszabályok körét, valamint a vasárnap elrendelt szmogriadó eddigi  tapasztalatait, és ezek alapján állítsanak össze egy komplex javaslatcsomagot, amely tartalmazza a módosítani szükséges  jogszabályokat is” – áll a Kormányszóvivői Iroda lapunknak eljuttatott közleményében.

„Most is létezik az a jogszabály, ami alapján akár százezer forintra is bírságolhatóak lennének a szmogriadó korlátozásait megszegő autósok” – jelentette ki lapunknak Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport irodavezetője. A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében az önkormányzat jegyzője, vagy a jegyzői jogkörrel eljáró közterület-felügyelők kiszabhatnának levegővédelmi bírságot.

Közben Miskolcon is szmogriadót rendeltek el, Szegeden pedig ingyenessé tették a tömegközlekedés használatát az autójukat otthonhagyók számára. Ilyen lépésre Budapesten nem került sor, habár az MDF fővárosi frakciója javasolta, hogy a szmogriadó idején a fővárosi autósok a gépjármű forgalmi engedélyének felmutatása ellenében ingyen utazhassanak a BKV járatain.

Szmogriadó külföldön

Szmogiradót kellett bevezetni Franciaországban is, ahol a hatóságok 20 kilométeres óránkénti sebességcsökkentést rendeltek el az érintett területeken. A külföldi „szmogriadós gyakorlat” hasonló a magyar intézkedésekhez. Riadó esetén a helyzet súlyosságától függően ki lehet tiltani a magángépjárműveket az érintett településekről, ahol viszont ennek fejében ingyenes a tömegközlekedés. Korlátozható az ipari üzemek működése, elrendelhető a tanítási szünet, illetve a közintézmények bezárása, valamint szélsőséges esetben korlátozható, vagy megtiltható az üzemanyag-kereskedelem is. A szmogriadó betartását különösen Londonban veszik nagyon szigorúan, ahol 1952 telén öt nap alatt négyezer ember vesztette életét a várost megülő füstköd miatt. A korlátozások megszegői súlyos pénzbírságra számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva