Hírek

2009.01.19. 17:54

Jóri: a napilap nem a magnófelvételből idézett

„Nem valószínűsíthető, hogy a csepeli kettős gyilkosságot megörökítő hangfelvétel a nyomozó hatóságtól illetéktelen személyhez került volna, így vélhetően a Blikk című napilap ezzel foglalkozó cikke közvetett beszámolón alapszik” – állapította meg az adatvédelmi biztos.

BAMA

Jóri András lezárta azt a vizsgálatot, amelyben azt kívánta tisztázni, hogyan kerülhetett a laphoz az említett felvétel. „Az események Blikkben megjelentetett bemutatása nem tükrözi pontosan a hangfelvétel által rögzített történéseket” – közölte az ombudsman.

Megállapítása szerint „a Blikk által idézett két mondat nem hangzik el a hangfelvételen”, valamint „a hangfelvétel segítségével rekonstruálható események egyes részletei megtalálhatók a Blikk szövegében”. Szerinte mindez arra utal, hogy az újság cikke közvetett beszámolón alapszik.

Jóri felhívta a nyomozó hatóság figyelmét arra, hogy a „bűnjelkezelés adatvédelmet és adatbiztonságot szolgáló garanciarendszerét erősítve, valamint a munkatársak képzésével a jövőben az ilyen információszivárgás lehetőségét is zárja ki”. A Blikk január 13-án „Ezt vette fel a magnó” című cikkében a „Blikk megtudta” forrás megjelöléssel a Csepelen január 7-én este elkövetett kettős gyilkosság során készült hangfelvétel tartalmáról írt idézőjelekben közölt mondatokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva