Hírek

2009.01.14. 15:42

Jövő hét szerdáig nincs szükség gázkorlátozásra

Jövő hét szerdáig akkor sem kell újabb korlátozásokat bevezetni Magyarországon, ha továbbra sem kapunk gázt Ukrajna felől – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Molnár Csaba energiaügyi miniszter.

BAMA

„Amennyiben az időjárás a jelenlegi előrejelzések szerint alakul, és Ukrajna irányából továbbra sem érkezik gáz hazánkba, Magyarország jövő szerdáig bírja ki újabb korlátozások bevezetése nélkül” – idézi az mfor.hu Molnár Csaba energiaügyi minisztert. Ha viszont esetleg a vártnál hidegebbre fordul az időjárás, és egy héten belül sem áll helyre az orosz gázszállítás, akkor újabb intézkedések várhatók, tette hozzá az energiaügyi miniszter. Ebben az esetben hozzá kellene nyúlni az eddig még érintetlen, mintegy 500 millió köbméteres stratégiai tározóhoz, emellett a fogyasztók újabb csoportjának gázfelhasználását kellene korlátozni.

Eddig csak ez egyes kategóriába tartozó nagyfogyasztóknál vezettek be szigorításokat, amelyek továbbra is érvényben maradnak. A miniszter kiemelte: a kormány legrosszabb forgatókönyve sem számol azzal, hogy a hazai lakosság fogyasztását korlátozni kellene. Tájékoztatása szerint tegnap 63,9 millió köbméter gázt fogyasztott az ország, ma pedig – az időjárás enyhülésének köszönhetően – 60-62 millió köbméteres fogyasztás várható. Kedden a Balkánra irányuló szállításoknak is teljes mértékben eleget tudtunk tenni, és szerdán is ki tudjuk elégíteni a hazai, valamint a szerb és a boszniai igényeket.

Kedden egyénként Ausztria felől 8,2 millió köbméter gáz érkezett, amiből 4 millió köbmétert Magyarországon használtak fel, míg 2,7 millió köbmétert Szerbiába, 1,5 millió köbmétert pedig Bosznia-Hercegovinába továbbított a Földgázszállító Zrt. Emellett Szerbiának saját forrásból további kétmillió köbméter gázt biztosított Magyarország – várhatóan ma sem lesz másképp.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva