Hírek

2009.01.24. 17:13

Kártérítést ajánl Magyarországnak a Gazprom

A Gazprom többlet-gázszállítást ajánl magyarországi partnereinek kártérítésként a január 20-ig kiesett, 500 millió köbméter földgázért, az eddigi szerződéses áron – közölte Alekszandr Medvegyev, a vállalat vezérigazgató-helyettese Budapesten. A második negyedévtől már csökken a földgáz ára – tette hozzá az orosz gázcég vezetője a magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöki találkozója utáni tájékoztatón.

Europress

Az orosz földgáz ukrajnai tranzitjának felfüggesztése miatt Magyarországra a korábbi információk szerint mintegy 500 millió köbméter földgáz nem érkezett meg a csaknem három hetes gázstop idején. Az E.ON Földgáz Trade Zrt. igazgatóságának tagja, Matthias Keuchel a napokban azt mondta: kaptak ilyen felajánlást, de a magyarországi földalatti gáztárolók még mindig meglehetősen tele vannak, ezért a német cég magyarországi leányvállalata nem él a felkínált lehetőséggel.

Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerint Magyarország nagyon jól reagált a váratlan helyzetre, a környező országok közül egyedül a magyar gázellátás nem omlott össze. A Népszabadságnak adott interjújában Zsuga beszélt arról is, hogy helyesnek tartja a stratégiai földgáztároló kialakítását, mert ha ez az év végére elkészül, akkor kizárólag belföldi forrásokból a mostani mintegy 65 millió helyett már 81 millió köbméteres igényt ki tudnának elégíteni. Ez megközelítené a lehetséges fogyasztási csúcsot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva