Hírek

2009.01.12. 18:19

Kedd reggeltől újra jöhet az orosz gáz

Ha semmi sem jön közbe, kedd reggeltől újra kapjuk a gázt Oroszországból Ukrajnán keresztül, mivel a két ország aláírta a gáztranzit ellenőrzéséről szóló jegyzőkönyvet. Magyarország felkészült az orosz gáz fogadására.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Az ellenőrök már vizsgálódnak - FOTÓ: AFP
[/caption]A Gazprom orosz gázipari vállalat bejelentette: kedden reggel 8 órától újraindulhat a gázfolyam, amennyiben semmi sem jön közbe az ellenőrzés megvalósításában. Ezzel most már végleg megoldódni látszik az orosz-ukrán gázvita, és újból megindulhatnak az Európába irányuló gázszállítások. A Gazprom és Ukrajna illetékesei szerint az orosz csapnyitástól legalább 36 óra kell addig, míg a földgáz eléri az Európai Unió határát. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök azt mondta, „Ukrajna aláírta a tranzitgáz szállításának ellenőrzéséről szóló háromoldalú megállapodást, a Gazprom azután indítja meg a gáztranzitot Európa felé, ha az ellenőrök már a helyszínen vannak, illetve ha mi meggyőződtünk arról, hogy a megfigyelők képesek ellenőrzi a földgáz tranzitját.”

Julia Timosenko ukrán miniszterelnök az országának szállítandó gázzal kapcsolatban elmondta, kormányszintű tárgyalásokat készítenek elő Kijevben. Hozzátette: az európai gáztranzit műszaki bonyolítása végett Ukrajna úgynevezett technológiai gázt kap Oroszországtól a tavalyi áron, ezt az új ukrán-orosz gázkereskedelmi megállapodás aláírása után fizetik ki. A két kelet-európai ország mellett az Európai Unió írta alá az egyezményt.

Az uniós energiaügyi miniszterek hétfőn brüsszeli találkozójukon vitatták meg az európai gázhelyzetet, mivel az EU-s tagállamok egyharmadát érinti az orosz gázszállítások leállítása. Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke úgy vélekedett, hogy kedd reggelnél tovább már nem tolódhat a szállítások újraindítása. Hétfői hír az is, hogy egy magyar cég pert indított a Naftogaz Ukrajni ellen. Az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Szolgáltató Kft. lépését azzal indokolja, hogy az ukrán állami gázszállító társaság nemcsak a kétoldalú kereskedelmi szerződést, de az Energia Chartát is megsértette, amikor visszatartotta az európai tranzitgázt.

Továbbra is megnyugtató a magyarországi helyzet

"Magyarország felkészült az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz fogadására, azt azonnal át tudja venni" - jelentette be tegnap a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. Zsuga János azt nem kívánta megbecsülni, mennyi idő kell ahhoz, hogy a csapok megnyitását követően hazánkba érjen az orosz gáz. Mint mondta, ez az ukrán rendszer technikai felkészültségétől függ.

Hétfőn 63-66 millió köbméter volt Magyarország gázfogyasztása. Zsuga János ezzel összefüggésben kifejtette, a rendelkezésre álló források ezt teljes mértékben fedezik, ráadásul az ország tartalékai több hétre elegendőek. Előzőleg éjszaka kisebb fennakadás volt az Ausztria felől érkező gáz szállításában, de ez délutánra elhárult, így onnan hétfőn is 4 millió köbméter gáz érkezett magyar felhasználásra. Ezen túlmenően újra megindul a gázszállítás Szerbiába és Boszniába is. A két országnak hazánk egyébként annyiért adja tovább a gázt, amennyibe kerül, ideszámítva a szállítást és a tárolást is. "A magyar állam nem keres a déli szállításokon. A gázszállítás alapvetően humanitárius segítség, s nem pénzkereset" – fogalmazott Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Néhány iskola bezárt több üzem már kinyitott

Több, megyei fenntartású intézményben nem volt tanítás hétfőn. Fejér megyében tizenhárom intézményben rendeltek el háromnapos szünetet, hogy így is spóroljanak a gázfogyasztással. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hét középiskolában volt tanítási szünet, Békésben a megyei önkormányzathoz tartozó három nagy oktatási központban csak ügyeletet tartottak. A fővárosban Kispesten egy iskolában meghibásodott a kazán, ezért a gyerekeket hazaküldték.

Helyreállt a rend a békéscsabai tégla- és cserépgyárakban. A Tondach és a Wienerberger üzemeiben is teljes kapacitással termelnek. „Miután csütörtökön fél 11-től ismét a szükséges gázmennyiséget kaptuk, felfűtöttük a kemencéket, ami egy napot vett igénybe” – mondta Kató Aladár, a Tondach Magyarország Zrt. vezérigazgatója. „Pénteken délután már termeltünk, de még nem teljes gőzzel. Mivel a kemencéket nem szabályosan hűtöttük le, ezért a benne lévő cserepek tönkrementek. A selejtet el kellett távolítani. Szombat reggeltől teljes kapacitással dolgozunk. Most mérjük fel a károkat. Pontos összeget még nem tudok mondani, de meghaladja az ötvenmillió forintot a másfél napos leállás, termeléskiesés” – fűzte hozzá a vezérigazgató.

A Wienerberger Téglaipari Zrt. békéscsabai gyárában a gázkorlátozás után péntek reggel kezdődött a munka - tudtuk meg Kovács László gyárigazgatótól. „A kemence felfűtése sok időt elvett. A másfél nap alatt mintegy 50-55 ezer téglát kellett volna legyártanunk, amit veszteségként könyvelhetünk el” - magyarázta Kovács László.

Szlovákiában problémák vannak az erőművekkel

Teljes áramkimaradás fenyegeti Szlovákiát. Vasárnap éjjel tűz ütött ki az Elektrárne Nováky hőerőműben, amit le kellett állítani. A tűz komoly károkat okozott a két energiablokk vezetékeiben. „A teljes áramkimaradás közelében vagyunk” – mondta Lubomír Jahnátek szlovák ipari miniszter. Szerinte ennek oka a gázszállítások elmaradása és a hőerőmű leállása. Robert Fico miniszterelnök bejelentette, az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű második reaktorát várhatóan három-négy napon belül újra működésbe helyezik. A reaktort az Európai Unióval történt korábbi megegyezés alapján december végén állították le és zárták be. Szerződésszegést jelentene, ha Szlovákia a gázhiány miatt újraindítaná az apátszentmihályi atomerőmű már bezárt reaktorát – figyelmeztetett az Európai Bizottság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva