Hírek

2009.01.18. 16:37

Keddre ideérhet az orosz gáz

Szombat éjjel megegyezett Oroszország és Ukrajna, ezért ma újraindulhat a gázszállítás Európa felé. Az Európai Unióban egyelőre nincs ünneplés, hiszen ígéretből már eddig is bőven jutott, gázszállítás viszont január elseje óta nincs.

Árvay N. Tivadar

Szombat éjszaka megszületett a megállapodás Ukrajna és Oroszország között a hetek óta húzódó gázvitában. Vlagyimir Putyin orosz, és Julija Timosenko ukrán kormányfő a tárgyalás után bejelentette: ma újra megindul az Európába irányuló gázszállítás.

A döntést az Európai Bizottság nyilatkozatban üdvözölte, ugyanakkor Brüsszel azt is jelezte, csak akkor lesz teljes az öröm, ha az ukrajnai vezetékeken keresztül valóban megérkezik az Unióba az orosz földgáz. Megfigyelők szerint a vita végére azért kerülhetett pont, mert az EU bejelentette: amennyiben nem születik megállapodás, az unió a továbbiakban nem tekinti szavahihető partnernek Moszkvát, és kilátásba helyezte az orosz és ukrán gazdasági kapcsolatok felülvizsgálatát is.

A szombati moszkvai tárgyalás első szakaszán jelen volt Andris Piebalgs, az EU energiaügyi biztosa, valamint Martin Ríman, a soros EU-elnök Csehország illetékes minisztere is, ám a megbeszélés a szinte már megszokott forgatókönyv szerint kudarcba fulladt. Putyin és Timosenko viszont ismét tárgyalóasztalhoz ült, és hajnalban bejelentették: mégis elkezdődhet a gázszállítás. A megegyezés értelmében Moszkva idén húsz százalék kedvezményt ad a világpiaci árból, Ukrajna pedig beleegyezik, hogy a szállítási díj egyelőre változatlan maradjon. A két fél jövőre tér át a piaci árszintre.

„Egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az ukrán féltől arra vonatkozóan, hogy mikor indul a szállítás – nyilatkozta lapunknak tegnap délután Lakatos Edina, a Földgázszállító Zrt. szóvivője. – A hazai vezetékek nyomás alatt vannak, ha megérkezik Ukrajna felől a tranzit, azonnal megindulhat a szállítás. Az, hogy erre mennyi időre lesz szükség, még kérdéses. Az ukrán Naftogaztól nem érkezett ilyen jellegű tájékoztatás.”
Szakértők szerint az Ukrajnai tranzitvezetékek feltöltése legalább 24–36 órát vesz igénybe, ezért a reggel elinduló első szállítmány legfeljebb holnap délután érkezhet meg hazánkba.

Tízmilliót spóroltunk

Szombaton az ország gázfogyasztása 56 millió köbméter volt – jelentette a Földgázszállító Zrt. (FGSZ Zrt.). Ukrajna felől nem érkezett földgáz, Ausztria irányából 4,7 millió köbmétert vettünk át hazai célra, 2,7 millió köbmétert továbbítottunk Szerbiába, 1 milliót pedig Bosznia-Hercegovinába. Szerbiába további 2 millió köbméter szállított ki az FGSZ Zrt. hazai termelési forrásokból.

Vasárnap 54–56 millió köbméteres felhasználás mellett 66 millió köbméter állt rendelkezésre (földalatti gáztárolókból 53, hazai termelésből 9, nyugati irányú import 4 millió köbméter). Eszerint az ország naponta tízmillió köbméter gázt spórol a kedvező időjárásnak köszönhetően.

Vasárnap 54–56 millió köbméteres felhasználás mellett 66 millió köbméter állt rendelkezésre (földalatti gáztárolókból 53, hazai termelésből 9, nyugati irányú import 4 millió köbméter). Eszerint az ország naponta tízmillió köbméter gázt spórol a kedvező időjárásnak köszönhetően. Szombat éjjel megegyezett Oroszország és Ukrajna, ezért ma újraindulhat a gázszállítás Európa felé. Szombat éjjel megegyezett Oroszország és Ukrajna, ezért ma újraindulhat a gázszállítás Európa felé. Szombat éjjel megegyezett Oroszország és Ukrajna, ezért ma újraindulhat a gázszállítás Európa felé. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva