Hírek

2009.01.09. 08:52

Készültségben a rendőrök Kelet-Jeruzsálemben

Riadókészültségbe helyezték pénteken az izraeli rendőrség egységeit Kelet-Jeruzsálemben, miután a Hamász palesztin iszlamista fegyveres szervezet újabb „harag napját” hirdetett meg a gázai offenzíva ellen.

mr

Több ezer rendőrt vezényeltek Jeruzsálem keleti részébe a rend fenntartására, és csak izraeli személyi okmányokkal rendelkező, 50 évnél idősebb palesztin férfiakat engednek részt venni a hagyományos pénteki muzulmán imán a Mecsetek terén, ahol az iszlám harmadik legnagyobb szent helye, az al-Aksza mecset áll. Az izraeli hadsereg már korábban bejelentette, hogy helyi idő szerint pénteken 0 órától (közép-európai idő szerint csütörtökön 23 órától) teljesen lezárták Ciszjordániát. A Hamász felszólította a palesztinokat, hogy az imádság után rendezzenek tüntetéseket a mecsetek előtt az izraeli hadsereg gázai offenzívája ellen.

Azonnali tűzszünetre és az izraeli csapatok kivonására szólított fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa, miután elfogadta a gázai övezeti válságról szóló határozatát. A testületben 14-en szavaztak az elfogadás mellett, az Egyesült Államok tartózkodott. A határozat napok óta tartó, intenzív diplomáciai egyeztetés eredményeként született meg. Mivel a döntés nem az ENSZ Alapokmányának 7. fejezete alapján született meg, végrehajtása katonailag nem kikényszeríthető.

Ismét meghalt két izraeli katona a gázai hadműveletben, velük együtt már kilenc izraeli halottja van a 13. napja indított offenzívának. A palesztin áldozatok számát mintegy hétszázra teszik. Közben a palesztinok segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet közölte: leállítja a Gázai övezet segélyezését, mert az izraeli hadsereg lelőtte két segélymunkását. A segélyszervezet 750 ezer embert lát el élelemmel a területen. Az izraeli hadsereg tovább folytatja a támadást, miközben minden nap háromórás humanitárius tűzszünetet tart. Közben az amerikai szenátus Izrael gázai övezeti katonai műveleteit támogató határozatot fogadott el, egyúttal a tűzszünet megkötését sürgette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva