Hírek

2009.01.15. 06:13

Kevesebbet vásároltunk hitelből karácsonykor

A magyarok egy százaléka intézte csupán hitelből a karácsonyi bevásárlást – derül ki a Szonda Ipsos és a Kirakat.hu karácsonyi vásárlási szokásokat vizsgáló januári kutatásából.

N. M.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A vásárlók kétharmada legfeljebb harmincezer forintért keresett ajándékokat. FOTÓ: IMRE GYÖRGY
[/caption]Aki kölcsönből vásárolt, jellemzően áruhitelt vett fel, vagy hitelkártyát használt; személyi kölcsönt ajándékvásárlási célra senki nem igényelt az ezerfős reprezentatív mintából. Érdekesség, hogy az ünnepek előtt a karácsonyi ajándékozóknak még három százaléka tervezte hitelből megoldani a vásárlásait.

A legnépszerűbb ajándékok*

Ruházat 59 %

Gyermekjáték 45 %

Kozmetikum 43 %

Könyv 38 %

Konyhai eszközök 26 %

Bútor 14 %

Fehérnemű 10 %

CD/DVD 10 %

Ékszer, karóra 8 %

Cipő 8 %

* az ajándékot vásárlók körében (több válasz is adható)

Forrás: Szonda Ipsos, Kirakat.hu

Bár a hitelfelvételi szándék csökkent, ezt távolról sem lehet elmondani a magyarok vásárlási kedvéről: a gazdasági válság ellenére 2007-hez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik vásároltak valakinek valamit a szeretet ünnepére. 2007-ben a magyar felnőtt lakosságnak csupán 76 százaléka, tavaly év végén már 92 százaléka vett szeretteinek meglepetést. „Lehet, hogy a válság hatása érezhető ezen a változáson: talán szerettünk volna még utoljára valamit venni szeretteinknek, hátha később már csak szűkebb lehetőségek lesznek az ajándékozásra” – állapította meg Birkás Dávid, a Kirakat.hu főszerkesztője.

Valószínűleg szintén a válságnak tudható be, hogy csökkent az emberek költési kedve: a vásárlók kétharmada legfeljebb harmincezer forintért keresett ajándékokat; az ennél az összegnél többet költők aránya 39-ről 32 százalékra csökkent egy év alatt.

A felnőtt magyar népesség ajándékozási toplistáját még mindig a ruházati cikkek, gyermekjátékok, kozmetikumok és könyvek vezetik, ami csupán sorrendjében jelent változást az előző évi adatokhoz képest, mivel akkor a gyermekjáték foglalta el a negyedik helyet.

Gyermekjáték 45 %

Kozmetikum 43 %

Könyv 38 %

Konyhai eszközök 26 %

Bútor 14 %

Fehérnemű 10 %

CD/DVD 10 %

Ékszer, karóra 8 %

Cipő 8 %

* az ajándékot vásárlók körében (több válasz is adható)

Forrás: Szonda Ipsos, Kirakat.hu A vásárlók kétharmada legfeljebb harmincezer forintért keresett ajándékokat. FOTÓ: IMRE GYÖRGY vásárlás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva