Hírek

2009.01.05. 16:11

Kiskereskedők tízezrei juthatnak csődbe a válság miatt

Több tízezer kiskereskedelmi vállalkozás mehet tönkre a válság miatt az idén az Európai Unióban

M. S.

Több tízezer kiskereskedelmi vállalkozás mehet tönkre a válság miatt az idén az Európai Unióban – állítja friss elemzésében az Euler Hermes hitelbiztosító. A társaság szerint a tavalyinál mintegy ötödével több ilyen cég lesz kénytelen végleg lehúzni a rolót.

A statisztikák szerint az uniós kiskereskedelem nagyjából 11 millió embernek ad munkát, vagyis egy nagyobbfajta csődhullám jelentősen növelheti a munkanélküliek számát.

Az elemzés szerint a nagy-britanniai vállalkozások szenvedik maujd meg a leginkább a krízist, az angol font zuhanása, az összeroppanó ingatlanpiac és a magas adósságállomány ugyanis kiszolgáltatottá teszi őket. Hogy mekkora a gond a szigetországban, jelzi, hogy újabb patinás üzletlánc került a csőd szélére. A gyermekruhákat forgalmazó Adams Childrenswear 111 üzletét zárja be, s ha nem sikerül befektetőt találnia, további 160 áruházára is lakat kerülhet. Korábban a csaknem százéves Woolworths lánc ment csődbe, bezárva 815 egységét.

A szakértők beszámolója szerint a fő probléma, hogy a válság vásárlásaik visszafogására ösztönzi az embereket. Ennek mértékét jelzi, hogy egy friss felmérés szerint a britek, a franciák, a németek és az olaszok hatvan százaléka tervezi visszafogni költekezését az idén. Rádásul nem is kis mértékben, az átlagfogyasztó 12 százalékkal kíván kevesebbet költeni. Különösen tartós fogyasztási cikkből (elektronika, háztartási gépek, autók) terveznek kevesebbet vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva