Hírek

2009.01.05. 06:00

Kitört a Chanel-mozimánia

A kosztümjei örökké elegánsak, a parfümjei a mai napig vezetik az eladási listákat. Nem csoda, ha a producerek és rendezők szívesen készítenek filmet Coco Chanelről.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignright" width="235"] Még élt, amikor 1969-ben egy musical-t mutattak be a Broadway-n életéről a címszerepben Katharine Hepburn-nel.
[/caption]A legfrissebb mozit a holland születésű, francia Jan Kounen rendezi, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Doberman vagy a Blueberry – A fejvadász. A rendező tervei szerint alkotása jövőre kerül a mozikba – hasonlóan egy másik Chanel-filmhez, amelyben Audrey Tautou játssza a főszerepet.

Jan Kounen elmondta, hogy az ő filmje elsősorban Chanel életének arra a hat hetére fókuszál, amikor megismerkedett az orosz zeneszerzővel, Igor Sztravinszkijjal, akivel állítólag viszonya is volt. A film kulcsjelenetei Sztravinszkij balettjének, a Tavaszi áldozatnak 1913-as, nagy botrányt okozó bemutatójáról szólnak. „Ez nem egy életrajzi film lesz” – hangsúlyozta az alkotó hozzátéve, hogy a jeleneteket angolul és franciául egyaránt felveszik, így a filmnek két változata lesz.

A direktor Anna Mouglalis francia színésznőnek adta a főszerepet, aki immár hatodik éve a Chanel Allure illatának arca. „Nem vágyott rá, hogy mindenki szeresse – egyszerűen nem izgatta ez a kérdés, nem tartotta elengedhetetlennek, hogy mindenkivel kedves legyen – magyarázta Mouglalis az újságíróknak. – Manapság az emberek folyamatosan arra vágynak, hogy mindenki szeresse őket. Nekem ez gondot okoz, nem vagyok egy kimondott diplomata.” Sztravinszkij szerepében a dán Mads Mikkelsen lesz látható, akit leginkább a Casino Royale-ból ismer a közönség: James Bond ellenfelét, Le Chiffre-t keltette életre.

Karl Lagerfeld, aki 25 éve a Chanel-divatház vezető tervezője, is hozzájárult a filmhez: két ruhát, köztük egy estélyit is tervezett a szereplőknek. A német divattervezőt feltehetően inspirálta a forgatás, ugyanis a decemberi divatbemutatóján filmrendezőként is debütált: a kollekcióját egy Chanelről szóló néma rövidfilm nyitotta meg. „Annyi film készül manapság Chanelről, hogy gondoltam, jót tenne a cégnek, ha elkészítené a sajátját” – jegyezte meg a tervező.

Coco annyit tesz: a kis állatka

Coco Chanel 1883. augusztus 19-én, Saumurban született Gabrielle Bonheur Chanel néven. Hatévesen árvaságra jutott, és néhány év árvaház után két nagynénje nevelte fel. A nagynéniktől kapta a Coco becenevet is, ami kis állatkát jelent. Eleinte sanzonénekesnő volt, majd 1908-ban egyik rajongója segítségével megnyitotta első divatkereskedését, 1914-ben pedig első párizsi butikját. Aztán 1916-ban divatszalont nyitott, ami 1920-ban a párizsi Rue Cambon-ra, a Chanel-divatház mai helyére költözött.

Még élt, amikor 1969-ben egy musical-t mutattak be a Broadway-n életéről a címszerepben Katharine Hepburn-nel. 1971. január 10-én halt meg magányosan. Divatháza ma is működik, főtervezője a német Karl Lagerfeld.

Még élt, amikor 1969-ben egy musical-t mutattak be a Broadway-n életéről a címszerepben Katharine Hepburn-nel. 1971. január 10-én halt meg magányosan. Divatháza ma is működik, főtervezője a német Karl Lagerfeld. Coco Chanel Még élt, amikor 1969-ben egy musical-t mutattak be a Broadway-n életéről a címszerepben Katharine Hepburn-nel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva