Hírek

2009.01.22. 17:38

Kivégzik a melaminos tejpor gyártóját Kínában

Halálra ítélték csütörtökön Kínában azt a férfit, aki melaminnal szennyezett adalékot gyártott, illetve egy másikat, aki az adalékkal hamisított fehérjeport eladta tejipari cégeknek.

Boda V.

A gyártó, Csang Jü-Csünt mintegy 600 tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport készített a gyenge minőségű (vizezett) tej feljavítására. Az országban egyébként hamisított vagy gyenge minőségű élelmiszerek gyártásáért és forgalmazásáért legfeljebb 10 év szabadságvesztést szoktak kiszabni.

A normális esetben ragasztó- és műanyaggyártásban használatos anyagot tartalmazó termékektől Kína-szerte hat csecsemő halt meg, és további 296 ezer kisgyermek megbetegedett. A szennyezett tejporokból hazánkba is került, de korábban számos más, egészségre ártalmas termék is forgalomba került hazánkban. Igaz, fertőzött vagy lejárt élelmiszerek forgalmazása miatt még börtönbüntetést sem kapott senki.

A közelmúlt élelmiszerbotrányainak sora 2004-ben az aflatoxinos fűszerpaprikával kezdődött. A bíróság a Szegedi Paprika Zrt.-t tízmillió forint bírság megfizetésére kötelezte, ám felmentette az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádja alól. 2006 őszén a Mega Trade cégcsoport kezdte ki a fogyasztók gyomrát lejárt szavatosságú – de gondosan átcímkézett – húskészítményeivel, lekvárjaival és konzerveivel. A cégre százmilliós bírságot szabtak ki, a büntetőeljárás még folyamatban van – tudtuk meg Bognár Lajos országos tisztifőorvos-helyettestől.

2007 nyarán dioxinos guargumi került a tejtermékekbe és pékárukba, tavaly pedig a kínai tejporral szennyezett élelmiszer a hazai boltok polcaira. Bognár elmondta: ezekben az ügyekben még bírságot sem szabtak ki, mivel az érintett magyar gyártók nem tudtak arról, hogy szennyezett adalékokkal készítik finomságaikat.

Szeptember elseje óta egyébként 2 milliárd forint a kiszabható bírság felső határa, amennyiben egy nagy forgalmazó a fogyasztók jelentős részének egészségét veszélyezteti. Emellett kettőtől három évig terjedő szabadságvesztés járhat az élelmiszerhamisításért.

Boda V. Melamin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva