Hírek

2009.01.11. 09:07

Londonban több tízezren tüntettek a gázai erőszak ellen

A gázai harcok kirobbanása óta nem látott méretű, több tízezres, összecsapásokkal tarkított Izrael-ellenes megmozdulás volt a brtit fővárosban.

Forrás: MTI

Az előre bejelentett felvonuláson a rendőrség szerint 15-20 ezren, a szervezők és a BBC televízió számításai szerint azonban legalább 60 ezren vettek részt. A háborúellenes, muszlim és palesztin szolidaritási szervezetek által meghirdetett tömegdemonstráció békésen indult. A menet egy része az izraeli képviselet elé érve összecsapott a nagy számban kivonult karhatalommal.

Az összetűzésekben öt rendőr sérült meg, egyikük súlyosan, de számos tüntetőt is kórházba szállítottak. Komoly károk keletkeztek a környékbeli üzletekben; több bolt kirakatát összetörték, a negyed utcáit szombat este törmelék és üvegcserepek borították. Vasárnapra a 300 ezres brit zsidóság legfőbb képviseleti szerve, a Board of Deputies of British Jews szervez Izrael melletti szolidaritási megmozdulást Londonban.

Jakartában 20 ezren vonultak utcára

Az indonéz fővárosban, Jakartában közel húszezer ember tüntetett vasárnap a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások ellen. A tüntetők többsége családjával vonult fel palesztin zászlókat és tiltakozó feliratokat tartva. A táblákon „Mentsétek meg a palesztinokat”, illetve az izraeli árucikkek bojkottjára szólító felhívások szerepeltek. Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában sokan támogatják a palesztinok ügyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva