Hírek

2009.01.08. 19:54

Még nincs vége a gázvésznek

Úgy tűnik, pár napig még további fagyoskodásra és termelési kényszerszünetekre kell felkészülniük az európaiaknak, miután döntő előrelépés nélkül zárult az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz brüsszeli csúcstalálkozója.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A gázfogyasztást korlátozó intézkedések milliárdos nagyságrendű károkat okoztak a tégla- és cserépipar két legnagyobb hazai szereplőjénél.
[/caption]Végre tárgyalásokat kezdett csütörtökön Brüsszelben Alekszej Miller, az orosz Gazprom és Oleh Dubina, a Naftogaz cég vezérigazgatója. Mindketten találkoztak José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel is, sőt Dubina az Európai Parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén is részt vett. Háromoldalú – orosz–ukrán–EU – megbeszélés azonban, az eredeti tervektől eltérően, egyelőre nem volt Brüsszelben.

„Ukrajna soha nem kívánta korlátozni az unióba tartó orosz gázszállításokat” – jelentette ki Oleh Dubina. A Naftogaz vezérigazgatója leszögezte: Kijev kész száz százalékban továbbítani az uniós országoknak szánt orosz gázmennyiséget, amennyiben az megérkezik Ukrajnába. Dubina arról is beszámolt, hogy az orosz nyitás után legalább másfél napba telhet, mire a szállítások újraindulnak.
 
„Helyre lehet állítani az Európába irányuló gázszolgáltatást, amint a helyszínre érkeznek az uniós ellenőrök” – mondta Alekszej Miller. Az EU szakembereinek azt kell majd megfigyelniük – pénteken tudnak a helyszínre érkezni –, hogy milyen mennyiségben és milyen nyomással áramlik a gáz Oroszországból Ukrajnába. A Gazprom vezetője közölte azt is: a gázszállítások elmaradása miatt kárt szenvedett országok Ukrajnát citálhatják bíróság elé, amiért nem teljesítette tranzitkötelezettségeit. Barroso pedig mindössze azt adta az orosz cégvezető értésére, hogy a jelenlegi helyzet elfogadhatatlan.

[caption id="" align="alignright" width="235"] Nemirja ukrán miniszterelnök-helyettes, Barroso és Dubina.
[/caption]A gázvita tehát csak kommunikációs szinten került közelebb a megegyezéshez, Miller és Dubina Moszkvában folytatja a tárgyalásokat. Az oroszok keményítettek álláspontjukon az ár kérdésében: azt akarják, hogy Ukrajna is az európai fogyasztók által fizetett ezer köbméterenkénti 450 dolláros áron vegye a gázt. Ez több mint kétszer annyi, mint amit Kijev fizetni akar. Igaz, volt már 250 dolláros orosz ajánlat is. Sürgeti ugyanakkor a megállapodást, hogy már az ukrán üzemek és a lakosság is kezdi érezni a gázkorlátozás hatásait: Kijevben egyre hidegebb van a főként távhővel fűtött lakásokban.

Csütörtökön Magyarországon javult az ellátási helyzet, ezért feloldották az ipari, kereskedelmi szolgáltatókra vonatkozó gázkorlátozást. Ráadásul még szerdán annyira jól sikerült a lakossági spórolás is – 3 millió köbméterrel kevesebb gáz fogyott –, hogy elmaradt az esti fogyasztási csúcs, így a kormány döntése szerint Magyarország 2 millió köbméter gázt ad el a tartalékokkal egyáltalán nem rendelkező Szerbiának. (A legtöbben, mintegy százezren a vajdasági Újvidéken fagyoskodnak.) „Köszönöm azoknak, akik értették, hogy ebben a helyzetben a takarékosság, az önmérséklet nem egyszerűen spórolás, hanem bizonyos értelemben hazafias magatartás” – fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a gázeladást naponta újratárgyalják, és csak addig folytatják, amíg nem jár Magyarország számára aránytalan korlátozással. Fontos tudni, hogy a Földgázszállító Zrt. tervei szerint még idén elkezdik egy új, Horvátország felől futó tranzit-gázvezeték építését. A számos baranyai és tolnai település mellett elhaladó csőrendszer kapacitása évente 7,5 milliárd köbméter gáz szállítását teszi majd lehetővé.

„Hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el 18 megyében a megyei önkormányzatok által fenntartott középiskolákban a gázkrízis miatt” – jelentette be Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Hozzátette: ezzel az intézkedéssel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosságot a későbbiekben ne sújtsa gázkorlátozás. A kezdeményezéshez egyedül Heves megye nem csatlakozott. Erre reagálva a kormányszóvivői iroda leszögezte: a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, ugyanis ezt csak akkor teszi lehetővé a jogszabály, ha az iskolák működtetése nem lehetséges.

„A jelenlegi helyzetben azonban ez fel sem merülhet, ráadásul a gázfogyasztás csökkentésére ez azért sem jelent megoldást, mert az iskoláknak a szünet idején is gondoskodnia kell a gyermekek felügyeletéről, vagyis ugyanúgy kell fűteni az épületeket”– fogalmazott az iroda. Szerinte a rendkívüli iskolai szünet elrendelésére vonatkozó kezdeményezés ellentétes azzal az eredményes kormányzati törekvéssel, amelynek célja, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben érintse a gázszállítás leállítása.

Feloldották az ipari, kereskedelmi szolgáltatókra vonatkozó korlátozást

Egyebek között újraindíthatta a termelését a Hankook rácalmási gumiabroncsgyára, helyreállt a rend a Pick Szeged Zrt. üzemeiben, normalizálódott a zalaegerszegi és répcelaki telephelyeken működő Pannontej Zrt. működése is.

A gázfogyasztást korlátozó intézkedések milliárdos nagyságrendű károkat okoztak a tégla- és cserépipar két legnagyobb hazai szereplőjénél. „Az alapvető ellátást biztosító élelmiszeripari vállalatok továbbra is mentesülnek a gázfogyasztás korlátozása alól, akkor is, ha újra be kellene vezetni azt” – erősítette meg Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

„A következő két hétben Magyarország nagyobb gond nélkül fenn tudja tartani a gázellátás mai mennyiségét. A lakások és közüzemek fűtése nem kerülhet veszélybe, de ha 3-4 hétnél tovább tart a két ország vitája, az okozhat problémát az ipari fogyasztóknak” – így Gyurcsány Ferenc kormányfő. Mindenesetre beszélő adat, hogy a barkács- és elektronikai áruházakban a szokott mennyiség háromszorosa fogy a hősugárzókból.

A gázfogyasztást korlátozó intézkedések milliárdos nagyságrendű károkat okoztak a tégla- és cserépipar két legnagyobb hazai szereplőjénél. „Az alapvető ellátást biztosító élelmiszeripari vállalatok továbbra is mentesülnek a gázfogyasztás korlátozása alól, akkor is, ha újra be kellene vezetni azt” – erősítette meg Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

„A következő két hétben Magyarország nagyobb gond nélkül fenn tudja tartani a gázellátás mai mennyiségét. A lakások és közüzemek fűtése nem kerülhet veszélybe, de ha 3-4 hétnél tovább tart a két ország vitája, az okozhat problémát az ipari fogyasztóknak” – így Gyurcsány Ferenc kormányfő. Mindenesetre beszélő adat, hogy a barkács- és elektronikai áruházakban a szokott mennyiség háromszorosa fogy a hősugárzókból. A gázfogyasztást korlátozó intézkedések milliárdos nagyságrendű károkat okoztak a tégla- és cserépipar két legnagyobb hazai szereplőjénél. Nemirja ukrán miniszterelnök-helyettes, Barroso és Dubina. gáz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva