Hírek

2009.01.13. 08:10

Megindult a gáz a vezetékben Európába

Közép-európai idő szerint kedd reggel 8 órakor újraindult a gázszállítás: először a Balkán felé, a kurszki gázmezők felől. Az unió határaihoz körülbelül két nap múlva ér el a földgáz.

mr / mti

Reggel 8 órakor a Gazprom megindította a gázt Ukrajnán át Európa felé, legelőször a kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába. Alekszej Miller, a gázcég vezérigazgatója hangsúlyozta: ha Ukrajna jogtalanul levesz a tranzitra szánt gázból, a Gazprom ugyanannyival csökkenti a küldött gáz mennyiségét, bármi is az ukrajnai indok. A megkötött megállapodás értelmében ugyanis az orosz fél által az ukrajnai rendszerbe küldött gáznak 100 százalékban tovább kell jutnia Európába.

Korábban Ukrajna azt követelte, hogy a gáz továbbításához szükséges napi 21 millió köbméter gázt az orosz fél adja, de a Gazprom szerint – az érvényes szerződések és a szokásjog értelmében egyaránt – a technológiai szükségletet a tranzitországnak kell fedezni.

Az iskolák öt százalékában nem tanítottak

Tanítási szünet volt hétfőn ötven magyarországi középiskolában, azaz az intézmények öt százalékában – derült ki az oktatási hivatal adataiból. Kedden már lesz tanítás Hajdú-Bihar, Veszprém és Nógrád megyében is, Borsodban azonban továbbra is szünetel az oktatás a gázhiány miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva