Hírek

2009.01.20. 06:32

Megnyesnék az apanázst

A munkaügyi miniszter javaslatának értelmében a közeljövőben elbúcsúznának a módosabb családok a rendszeres havi állami apanázstól. A kérdés már csak az, hogy ki számít majd módosnak.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Csak azok után a csemeték után jár családi pótlék, akik még nem tankötelesek, vagy tankötelezettségük még nem szűnt meg.
[/caption]Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben megszűnik az alanyi jogon járó családi pótlék intézménye. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter ugyanis annak a felvetésnek adott hangot a köztelevízió egyik adásában, hogy jövedelemtől függővé kellene tenni a családi pótlékot. Így a legmagasabb jövedelmi kategóriába sorolható családok nem kapnának ilyen jellegű pénzbeli ellátást az államtól. Arról azonban egyelőre még nem szól a fáma, hogy mekkora jövedelemnél húznák meg a határt. Ugyanakkor a szociális és munkaügyi miniszter szerint a rendszer átalakításával mintegy hatvanmilliárd forintnyi kiadást lehetne megspórolni a központi költségvetésből. A tervek szerint még az idén hozzányúlnak a családi pótlék rendszeréhez.

Akár 23 éves korig is jár

A jelenleg érvényes jogszabályok szerint a családi pótlék olyan pénzbeli családtámogatási ellátás, amelyet az állam a gyermekek nevelési és iskoláztatási költségeihez havi rendszerességgel biztosít. Csak azok után a csemeték után jár családi pótlék, akik még nem tankötelesek, vagy tankötelezettségük még nem szűnt meg. A családi kasszát akár a gyermek 23 éves koráig is kiegészítheti a családi pótlék, persze csak akkor, ha mindvégig iskolai tanulmányokat folytat a gyermek. A családi pótlékot bármelyik szülő igényelheti, de természetesen ugyanazon gyermek után csak egy felnőttnek utalják át az apanázst.
2008 novemberében több mint 1,2 millió család részesült az állami kegyben, kérdés, hogy miként alakul majd ez az arány a jövedelemhatárok meghúzása után. A szakértők szerint a tét nem kicsi, hiszen számos családnak a mindennapi megélhetése áll vagy bukik a családi pótlékon.

Visszaköszön a Bokros-csomag?

A Bokros-csomag keretében 1995-ben egyszer már bevezették, hogy az addig alanyi jogon járó családi pótlékot rászorultság alapján osztják ki. Az intézkedés a korábbi jogosultak nagyjából tíz százalékától vonta meg a családi pótlékot. Akkor több mint kétmilliárd forintos költségmegtakarítást reméltek a változtatástól a honatyák, a bevezetéshez szükséges adminisztrációs terhek azonban messze meghaladták az így megspórolt forintokat. Az Orbán-kormány épp ezért szüntette meg a rászorultsági elvet 1999-ben. 

Családi pótlék jelenlegi havi összege (Ft/gyermek)

Egygyermekes család 12 ezer 200

Egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 ezer 700

Kétgyermekes család 13 ezer 300

Két gyermeket nevelő egyedülálló szülő 14 ezer 800

Három vagy többgyermekes család 16 ezer

Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő 17 ezer

Tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család 23 ezer 300

Tartósan beteg, súlyosan fogyatékost nevelő egyedülálló szülő 25 ezer 900

Forrás: SZMM

„Valószínűleg most is ez a sors várna a családi pótlék reformjára. A politikai vezetés ugyanis csak azokat a családokat zárná ki a támogatottak köréből, ahol legalább 120 ezer forint az egy főre jutó havi nettó jövedelem” – véli Szabó János. A szociálpolitikai szakértő szerint így ezúttal is túl szűk lenne azoknak a köre, akiken „spórolni” lehetne, ami megint csak az állam ráfizetését eredményezné. A magyar társadalom közérzetére ugyanakkor jótékony hatással lenne az intézkedés – állítja a szakértő –, hiszen mesébe illő fordulatként az alacsonyabb jövedelműek járnának jól a gazdagokkal szemben.

Nincs pótlék, nincs gyerek?

Szakmai berkekben felvetődött azonban az az ötlet is, hogy a minél nagyobb költséghatékonyság érdekében drasztikusan alacsonyan húzzák meg a „jólét” szintjét. Ebben az esetben azonban már azokat is büntetnék, akiknek komoly anyagi gondot okoz a gyermeknevelés. „Az ellátottak körének leszűkítése minden bizonnyal negatív hatással lenne a demográfiai mutatókra. Sok szülő ugyanis a támogatás hiányában nem biztos, hogy vállalná egy gyermek felnevelését” – világított rá Galambos Pál szociálpolitikus arra is, hogy a drasztikus szigorítás a népesedési folymatokra sem lenne túl jó hatással.

Egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 ezer 700

Kétgyermekes család 13 ezer 300

Két gyermeket nevelő egyedülálló szülő 14 ezer 800

Három vagy többgyermekes család 16 ezer

Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő 17 ezer

Tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család 23 ezer 300

Tartósan beteg, súlyosan fogyatékost nevelő egyedülálló szülő 25 ezer 900

Forrás: SZMM Csak azok után a csemeték után jár családi pótlék, akik még nem tankötelesek, vagy tankötelezettségük még nem szűnt meg. Család Család -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva