Hírek

2009.01.11. 07:04

Műalkotásokat vasalnak a jégkockából

Szobrok, amelyeknek csak az emléke lehet szép. Szobahőmérsékleten legfeljebb nyolc-tíz órát bírnak ki. Ezek az alkotások ugyanis jégből készülnek, láncfűrésszel és vasalóval.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Takács László jégszobrász legutóbbi alkotásait még látni lehet a fővárosban - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Takács László tizenöt évvel ezelőtt csak felszolgálta a jeget. A vendéglátásban dolgozott, 1995-ben éppen Ausztriában. Ott döntötte el, hogy pályát módosít. „Egy étteremben láttam néhány hattyúszobrot jégből – mondta a jégszobrász. – Annyira megtetszett, hogy alig vártam, hogy hazaérjek és megpróbáljam kifaragni. Elsőre sikerélményem volt. Nem is bírtam abbahagyni, egyre másra találtam ki a figurákat és minden szabadidőmben csak faragtam. A hűtőládánk a végén már csak az én kisebb-nagyobb jégkockáimmal volt tele. Mivel pedig egyre többen kértek, hogy ne csak a saját szórakoztatásomra, hanem ilyen-olyan ünnepekre is csináljak egy-egy szobrot, úgy döntöttem feladom a vendéglátást és csak a jégszobrászattal foglalkozom.”

A budafoki családi ház udvarában így gyorsan fel is épült egy hűtőkamra, ahol már akár tonnás jégtömbök is készülhettek és egy szobrászműhelyt is berendeztek, amelynek a felszereléséhez a láncfűrésztől a vésőn keresztül egészen a vasalóig sok minden hozzátartozik.

„Az első fázis, hogy jó minőségű jeget készítünk – mondta Takács László. – Egy 15-20 kilós kisebb szobor elkészítéséhez úgy 100 liter vízre van szükség és ez az arány körülbelül arányos, tehát amíg elkészül egy 100 kilós elefánt vagy pegazus, addig egy kb. másfél tonnás tömböt faragunk szét. A jég, ami a keménységét illeti, nagyon hasonlít a fához. Annyival egyszerűbb a dolgunk vele, hogy lehet javítani a hibákat. Ha valamit elrontunk, vagy eltörünk, egy kis melegítés vagy újabb fagyasztás után elölről lehet kezdeni a dolgot. Más anyagok esetében ez a lehetőség nincs meg, igaz, azoktól meg nem fagy le az ember keze, amikor dolgozik. Kéziszerszámokkal persze lehetetlen lenne elkezdeni az alakítást. Az első nagyobb formák láncfűrésszel kapják meg a formájukat, utána a csiszológép következik, és amikor már egészen szoborszerű formája van a jégnek, jön a véső. Ha a szobor elkészült, levasaljuk: egy forró vasalóval tesszük szép egyenletesen csillogóvá a felületét. Ez egyébként egy elég gyors munkafolyamat. Nem is lehet lassú, hiszen a telet leszámítva minden évszakban elég gyorsan olvad a jég. Nyáron előfordul, hogy éjszaka dolgozunk, mert napközben nem is lehetne. Egy kisebb szobor elkészítése úgy két-három órát vesz igénybe, de dolgoztunk már két teljes napot is egy szobron” – mondja a mester.

A legtöbb jégszobor esküvőre, születésnapra és év végi rendezvényekre készül, csak ritkán van egy-egy kiállítás. Takács László azt mondja, a legérdekesebb kérés egy Lenin-szobor volt. A legnagyobb munka pedig két darab három méteres Pegazus szobor volt. Azon hárman dolgoztak négy teljes napig. A májusi időben egy teljes napot bírtak ki készen. Egy átlag méretű alkotás átlag hőmérsékleten nem marad szép 8-10 óránál tovább.

„Ez egy múlandó művészet – mondta Takács László. – Elkészül egy szobor és néhány óra múlva egy víztócsa lesz belőle. De nem baj. Óriási öröm, amikor készül és csodálatos. És ez élmény akkor is, ha csak pár óráig tart.” A jégszobrász legutóbbi alkotásait még látni lehet. Az időjárásnak köszönhetően akár még napokig is díszíthetik a fővárost. Takács László tíz olyan állatfajt faragott ki jégből, amelyek már kihalófélben vannak. A szobrok Budapest különböző forgalmas pontjain hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra.

Évszázadok óta megmunkálják a jeget

A jégből való szoborkészítés több évszázados múltra tekinthet vissza, hiszen maga Michelangelo és több más neves művész is készített már tanulmányokat jégből, természetesen nem olyan célzattal, mint manapság. Azért használták erre a jeget, mert valamivel könnyebb megmunkálni, mint a fát, és ha valamit elhibáz a művész, ki lehet javítani a hibát. Leginkább a távol-keleti országokban terjedt el ez a kultúra, Japánban például több városban világméretű jég- és hószobrász fesztiválokat rendeznek, de nagy divatja van Amerikában is. A Fülöp-szigeteken élő szobrászoknak a leghíresebb az ügyessége, ezért a filippínó jégszobrászok a legfoglalkoztatottabbak a tengerjáró hajókon és szerte a világon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva