Hírek

2009.01.04. 07:30

Mutasd a pénzed, megmondom, ki vagy!

A pénz tényleg beszél: a bankjegyeken lévő motívumok árulkodnak országukról. Arra is akad magyarázat, hogy miért van piramis az amerikai egydollároson, és teve az ausztrál bankón.

Németh Márk

Híres történelmi személyiségek, művészek, nevezetes építmények, őshonos állatok és növények. Leggyakrabban ezek a motívumok díszítik a különböző országok bankjegyeit. A díszítőelemek célja, hogy büszkélkedjenek a kibocsátó állam érdemeivel, kultúrájával, környezeti szépségeivel azoknak, akik kezében megfordul a fizetőeszköz. Lapunk összegyűjtött négy olyan, ma is forgalomban lévő bankjegyet, amely szubjektív megítélésünk szerint különösen érdekes a rajtuk szereplő illusztrációk miatt.

Ahol még most is kagylóval fizetnek

Pápua Új-Guineában a gyarmatosítók megjelenése előtt az őslakosok különböző kagylókat használtak fizetőeszközként. A legelterjedtebb pápua „valuta” az úgynevezett kinakagyló volt. Az ősi szokás előtt tisztelegve 1975-ben kinának nevezték el az ország első önálló pénzét, ami az addig használt ausztrál dollárt váltotta fel. Az ötkinás bankjegyen is megemlékeznek a régi békeidőkről, hiszen egy kinakagylólánc szerepel a hátoldalán, ami egy vagyont érhetett századokkal ezelőtt a pápuák között. Jelképesen tehát még ma is kagylóval fizetnek az országban. A bankó közepén szereplő, ijesztő törzsi maszkot, a hombulit szintén fizetésre használták az őslakosok, de csak különleges alkalommal. Esküvőkön a menyasszonytáncot honorálták vele.

Mindent bele, avagy országismertető papírpénz

Bár megszokott, hogy a bankókon az adott ország jelképei szerepelnek, a kazah papírpénzek tervezői talán túllőttek a célon: szinte az összes, országukkal kapcsolatos, jellemző motívumot rázsúfolták. A tízezertengés papírpénz „fej” oldalának közepén az ország egyik nevezetessége, az Asztana Baiterek emlékmű látható. Ez a független kazah állam fejlődését szimbolizálja. Rá merőlegesen, színes csíkokban a kazah himnusz kottájának részlete került. A bankjegy alján lévő nyitott tenyér a hit és az igazság szimbóluma. A jobb felső sarokban az ország zászlaja teljes színeiben pompázva. Ám ennyi nemzeti jelkép sem volt elég a kazahoknak, úgyhogy a bankjegyek hátoldalán a biztonság kedvéért még az országuk térképét is elhelyezték. Így annyi bizonyos, hogy akinek kazah bankjegy kerül a kezébe, egy pillanat alatt mindent megtud az országról.

Mit keres egy piramis az egydollároson?

Bár a világon a legismertebb pénznem a dollár, kevés az olyan bankjegy, amelyet több legenda övez, mint az egydollárost. Kezdve azzal, hogy miért szerepel rajta egy piramis. Az épület tulajdonképpen az Egyesült Államok egyik fő szimbólumának, a „Nagy Pecsétnek” az egyik oldala, a másik oldala a közismertebb címeres fehér sas. A piramis, a tartósság és az erő szimbóluma itt az államok megalakulására utal, hiszen a Függetlenségi nyilatkozat aláírásának dátuma, 1776 szerepel az alján. A felette lebegő szem Istenre utalhat. A piramis alatti latin felirattal („Novus Ordo Seculorum”, azaz „új világrend”) az államok alapítói nem tévedtek, hiszen Amerika valóban a világ meghatározó hatalma lett. A pecsét másik oldalán látható madár, a fehér fejű rétisas, ami ma már szinte kizárólag Észak-Amerikában él, a függetlenséget testesíti meg. Egyik lábával a béke szimbólumát, egy olajágat tart, a másikkal pedig a háború jelképét, nyílvesszőket. Érdekes még a Nagy Pecsét számmisztikája, hiszen többször előkerül a 13-as: ennyi nyílvessző van a sas „kezében”, ennyi levele van az olajágnak, ennyi szintje van a piramisnak. Az utalás egyértelmű: 13 alapító állama volt az USA-nak.

Meglepetésállat az ausztrál bankjegyen

Na, vajon milyen állat látható az ausztrál húszdollároson? A kérdésre valószínűleg tízből kilencen csípőből rávágnák: kenguru! Vagy minimum koala. Az igazság az, hogy egyetlen, jelenleg is forgalomban lévő ausztrál dollárbankjegyen sem szerepel az ország jelképének számító állat. Annál is meglepőbb ezért, hogy egy teve ékesíti a húszdolláros papírpénzt. De mit keres rajta? Kevesen tudják, hogy a világon a legnagyobb számban Ausztráliában találhatók vadon élő tevék, számuk 700 ezerre tehető. Ezek a 19. században az országba cipelt, fogságból megszökött tevék leszármazottai. A pénzen található kis rajz egy tevegelő férfit ábrázol. Ő John Flynn tiszteletes (1880–1951), a világ első repülő orvosi szolgálatának megalapítója. Az ő arca látható a bankó közepén is. A tiszteletes a repülő doktorok mellett létrehozott egy mobil papi szolgálatot is. Ehhez vásárolt 1919-ben öt tevét, hogy Közép-Ausztráliát rajtuk bejárva hitéleti szolgáltatásokat nyújtson a városoktól elszigetelt lakóknak. Tette előtt tisztelegve került teve a dollárra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva