Hírek

2009.01.09. 06:30

Nem a túlélés foglalkoztatja

Straub Dezső igazán sokoldalú színművész. Ír, rendez, énekel, táncol, koreografál, menedzserkedik és tanulmányt készít önszorgalomból.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignright" width="235"] A Budapest TV-n már lassan egy éve megy egy műsora.
[/caption]– Mi foglalkoztatja mostanában?
– Valószínűleg erre sokan azt válaszolnák, hogy most a túlélés. De szerencsére nálam nem ez a helyzet, mert nagyon sok mindennel foglalkozom egyszerre. A Budapest TV-n már lassan egy éve megy egy műsorom, amelyben a bárok és a mulatók világába kalauzolom el a nézőket meghívott vendégeimmel. Énekelünk, zenélünk és beszélgetünk. Ez egy interaktív, betelefonálós műsor. A sikerre való tekintettel egy hangszergyártó cégtől nemrégiben kaptunk egy szép zongorát is, így remélem még hangulatosabb lesz az adás.

– Azért a színpadon is láthatjuk?
– Szerencsére igen. A Budaörsi Játékszínben főszerepet játszok a Szerelmes nagykövet című darabban, aminek a rendezője is én voltam. Ezen kívül a Mikroszkóp Színpadon megy a Valakit visz a vicc című kabaré is, ahol nemcsak játszom, de íróként is közreműködtem. Ezenkívül van egy-két művészeti projektem, amit szeretnék megvalósítani, ezeknek most zajlanak az előkészületei. Amúgy van egy cédém is, amit ki szeretnék adni, az utómunkálatainál tartok éppen.

– Szokott még publikálni?
– Természetesen. Folyamatosan írok a Sikeres sporthorgászba és a Hekus magazinba is. Ezen kívül egy horgászcégnek vagyok a reklámmenedzsere. Mindebből, persze, sejthető, hogy a horgászattal nemcsak hobbiszinten foglalkozom. Igaz, viszonylag kevés rá az időm, mert a színházi életben íróként, rendezőként, dramaturgként és koreográfusként is fel-feltűnök.

Névjegy

1952. április 2-án született Budapesten.

1977-ben végezte el a Színművészeti Akadémiát.

1975-től ’82-ig a József Attila Színház,

1982-től a Vidám Színpad tagja.

1986-ban Jászai Mari-díjat kapott.– Vannak esetleg színház-igazgatási tervei is?
– Azt gondolom, hogy a színházigazgatói pályázatok fölötti döntnökök nem a valós teljesítmények alapján ítélnek, emiatt ebben nem szeretnék részt venni. Nem vagyok hajlandó lepaktálni egyik párttal sem, ezért az én pályázatom eleve reménytelen. Másfajta konstrukcióban gondolkodom. Olyan elképzelésem van a színházi világról, amely alapvetően eltér a mai gyakorlattól. Mindezt egy tanulmányban is leírtam.

– Felkérte erre valaki?
– Nem. Önszorgalomból tettem.

– Milyen színházat ír le a tanulmányában?
– Azt nem mondhatom el, mert a szabadalmi hivatallal levédettem. Ám, ha valaki meg akarja valósítani a tanulmányban szereplő elképzeléseket, arra bármikor nyitott vagyok.

1977-ben végezte el a Színművészeti Akadémiát.

1975-től ’82-ig a József Attila Színház,

1982-től a Vidám Színpad tagja.

1986-ban Jászai Mari-díjat kapott. Straub Dezső A Budapest TV-n már lassan egy éve megy egy műsora. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva