Hírek

2009.01.24. 12:28

Nemi erőszak alig tízévesek közt

Nem indíthat eljárást a rendőrség azok ellen a gyerekek ellen, akik megerőszakoltak egy 9 éves kislányt egy szegedi általános iskolában a napközis foglalkozás alatt. Az öt fiú közül ugyanis a legidősebb is csak 10 éves, vagyis nem éri el a büntethetőség alsó korhatárát. Az ügy így a gyámhatósághoz kerül, a legsúlyosabb szankció pedig az állami gondozásba vétel lehet. A tavaly ősszel történt eset csak most került a nagy nyilvánosság elé, de az iskola most sem nyilatkozik.

Magyar Rádió / Europress

Kilencéves kislányt erőszakoltak meg egy szegedi általános iskolában – adta hírül a Magyar Televízió Híradója. Az elkövetők öten voltak, a legidősebb is csak 10 éves. Az eset tavaly ősszel történt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: az eljárás az elkövetők életkora miatt már meg is szűnt, mert a gyanúsítottak egyike sem töltötte be 14. életévét. A rendőrség a gyámhatóság felé jelezte az esetet.

Ombudsmani vizsgálat lesz

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos vizsgálatot indít az ügyben, mert mint mondta, egyértelműen látszik, hogy a gyerekek felügyelet nélkül maradtak, így nem is kérhetett segítséget a kislány a pedagógustól. Hozzátette: a tízéves fiúk szexuális vágya még nem lehet akkora, hogy azt egyáltalán ki kellene elégíteni, ezért „pontosan látható, hogy valami van a háttérben”, a gyerekek valamilyen mintát követtek, amit valahol láttak.

Az iskola a híradóban közreadott kép miatt azonosítható. Az MR1-Kossuth Rádió felhívta telefonon a képen látható Weöres Sándor Általános Iskola igazgatóhelyettesét. Azt kérdezte tőle, hogy ugyanúgy folyik-e a tanítás, illetve a foglalkozás a napköziben, mint eddig. Kitért a válasz elől, csupán annyit mondott el, hogy az intézmény vezetőjével egyeztettek, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. Ez változhat a közeljövőben, és hozzátette még: borzasztó az, amit az iskoláról hallott, de nem ez történt. A lehetséges nyilatkozat időpontjáról az iskola igazgatónője dönt majd.

A rendőrség szerint megtörtént a nemi erőszak a gyerekek között, ezt a szegedi rendőrkapitányság vizsgálója, Ficsor Karolina megerősítette a Híradónak.

Az RTL Klub információi szerint nem az iskola, hanem a szülők nem akarták, hogy nyilvánosságra kerüljön az eset. A gyerekeket pedig még tavaly másik iskolába iratták.

Az iskola szerint nem felelős a tanár

Az ügyben belső vizsgálatot is indított az iskola, amely megállapította: a tanár nem vonható felelősségre, mivel nem látta az esetet – értesült az RTL Klub. A gyerekek ugyanis a játszótéren – ahol a napközis foglalkozást tartották – elbújtak az egyik játék mögé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva