Hírek

2009.01.16. 16:57

Nincs tömeges elbocsátás az ország keleti részén

A térség vállalkozóinak gondjaira pénzügyi segítséggel válaszol a kormány.

H. M.

Szó sincs tömeges elbocsátásról az ország keleti régiójában – jelentette be Tukacs István kormánybiztos a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A gazdasági válságövezetek kezelésével összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztos szerint ennek az egyik oka az, hogy a szóban forgó régióban nincsenek jelen koncentráltan a multinacionális cégek és beszállítóik.

A kormánybiztos a felvetését arra a friss jelentésre alapozza, amely elsőként térképezte fel az ország keleti régiójának gazdasági helyzetét. A jelentés fontosabb megállapításai között szerepel ugyanakkor az is, hogy a keleti régió vállalkozói a cégük működtetésének pénzügyi nehézségeire és a munkahelyek megtartásának problémáira hívták fel a szakértők figyelmét.

Némi gyógyírt jelenthet a bajokra, hogy a munkaerő-piaci alapból 16 milliárd forint, míg az e célra fordítható uniós támogatásból 60 milliárd forint használható fel a munkahelyek megtartására. Ez utóbbi lehetőség a vállalkozók körében manapság igen népszerű, hiszen a kieső időre jutó munkabért és annak közterheinek húsz, ötven, vagy hetvenöt százalékát a munkavállaló az államtól kapja meg. Ráadásul a csökkentett munkaidő összekapcsolható különböző képzésekkel is, amire szintén támogatás jár.

Már az Opelnél is négynapos a hét

Péntektől már csak heti négy napot dolgoznak a munkavállalók a szentgotthárdi Opel-gyárban. A cég vezetése a folyamatos termelés biztosítása, valamint a munkahelyek megtartásának érdekében csökkentette átmeneti időre a munkaidőt a Vas megyei üzemben. A dolgozók a mostani munkaidő-csökkentés miatt kiesett időre, a szakszervezetekkel történt megállapodás szerint személyi alapbérüknek csupán felét kapják majd meg – mondta Légrádi Edit, a vállalat szóvivője. A tavalyi év során 393 ezer motort gyártottak Szentgotthárdon. Ezeket európai Opel-, Vauxhall- és Saab-gyáraknak szállítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva