Hírek

2009.01.19. 19:18

Nyílhatnak a gázcsapok

Az oroszok és az ukránok a két ország kormányfőinek jelenlétében Moszkvában aláírták a megállapodást, így 13 napos szünet után ismét kinyithatják gázcsapokat és megindulhatnak a szállítások Európa felé.

Vég Márton

Vlagyimir Putyin orosz és Julija Tyimosenko ukrán kormányfő jelenlétében pénteken Moszkvában az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetői aláírták az ukrajnai orosz gázszállításokat rögzítő szerződést. A dokumentum aláírása volt Ukrajna feltétele az orosz gáz január 7-én leállított európai szállításának felújításához. „Az ukrán gázszállításra, és a tranzitra vonatkozó szerződések egyaránt tíz évre szólnak. Remélem, hogy hamarosan újra beindulhatnak az orosz gázszállítások Európába” – szögezte le Putyin. Hozzátette: a tíz éves időtartam lehetőséget ad a hosszú távú, megbízható és stabil kapcsolat kialakítására mind Ukrajnával, mind az európai felhasználókkal.

Putyin hangsúlyozta, hogy a most aláírt szerződések teljesen kiiktatják a közvetítőket a kétoldalú kapcsolatokból a gáz területén, és hogy a szerződések külön-külön szólnak az Ukrajnának való gázszállításról és a tranzitról. Ugyanakkor nem tudni, hogy a szerződésbe beépítettek-e garanciákat arra vonatkozóan, hogy Ukrajna a jövőben nem blokkolhatja az Európába irányuló gázszállításokat, illetve, hogy megpróbálja-e rendezni adósságait Moszkva felé. Az aláírást követően elvileg azonnal megindulhatnak a gázszállítások Európa felé, de a szakemberek szerint az első köbméter gáz a legjobb esetben is csak 36 óra múlva jelentkezhet a vezetékek magyarországi belépési pontjánál, Beregdarócon.

Ha a gázszállítások a szerződés aláírása után valóban megindulnak, akkor elvileg szerdán hajnalban már újra „friss” orosz gázzal fűthet Európa. Az ellátásnak Magyarországon a Földgázszállító Zrt. szerint biztos nem lesz akadálya. Ugyanakkor azt is írták tegnapi közleményükben, hogy eddig még hivatalos értesítést nem kaptak sem az ukrán, sem pedig az orosz diszpécserközpontból arról, hogy újraindították volna a gázszállítást. Tehát elvileg a magyar rendszerek és csővezetékek várhatóan gond nélkül képesek lesznek ismét a nagy nyomású gáz érkezését elviselni, viszont az ukránoknál lehetnek műszaki problémák, amelyek tovább késleltethetik a gáz megérkezését.

Amíg Oroszországból nem ér ide az energiahordozó, addig továbbra is túlnyomórészt a hazai kereskedelmi tározókból fogunk fűteni, amelyekben öt-hatszáz millió köbméter gáz lehet még. Hétfőn Magyarország várható gázfelhasználása 56-58 millió köbméter volt, a rendelkezésre álló maximális mennyiség változatlanul 66 millió köbméter, ami a földalatti tárolókból, a belföldi kitermelésből és a nyugati irányú importból fedezhető.

Megy a gázunk Szlovákiának

„A szlovák partner hivatalosan értesítette a Molt, hogy a felajánlott napi 1,5 millió köbméter földgázt fogadni szeretné, ha erre a technikai lehetőség biztosított” – jelentette be Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Molnár Csaba energiaügyi miniszter a múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy a Mol kész 1-1,5 millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának, ha azt igénylik és fogadni tudják. Szlovákia pénteken jelentette be, hogy hétfőtől feloldja a földgázellátásban múlt hét elején bevezetett korlátozásokat. A gázhiány miatt legnagyobb bajban lévő Bulgária pedig hétfőn megkezdte napi 2,5 millió köbméter földgáz importját Görögországból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva