Hírek

2009.01.17. 15:48

Nyomozhatnak utánunk az iWiW-en

Érdemes odafigyelni, hogy ki mit tesz fel magáról egy közösségépítő weboldalra. Az iWiW vagy a Facebook által tárolt adatokat és fotókat a kíváncsi főnökök ugyanolyan előszeretettel böngészik, mint a magánnyomozók, a rendőrök és a vírusmarketinggel foglalkozó szakemberek.

Dián Tamás

Tavaly év végén már négymillió regisztrált felhasználója volt a legnagyobb magyar „barátkereső” honlapnak – ám nagyot téved, aki azt hiszi, hogy az iWiW-et kizárólag egymástól messzire keveredett ismerősök és nosztalgiázó öregdiákok használják. Egy ekkora adatbázis azok számára is óriási kincsesbánya, akiknek hivatásuk a kíváncsiság. Sok cégnél alkalmazzák például azt a módszert, hogy nem csak az állásinterjúkra érkezők önéletrajzát nézik meg, hanem a közösségépítő oldalon kialakított profilját is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Érdemes odafigyelni, hogy ki mit tesz fel magáról egy közösségépítő weboldalra.
[/caption]

Ilyenkor persze nem az alapvető adatokra fókuszálnak, hanem olyan információkat keresnek, ami közvetett módon árulkodik az illető tulajdonságairól. Pintér Zsolt, az ismert fejvadász és karrierszakértő szerint éppen ezért nem mindegy, hogy a virtuális közösségben ki milyen képet alakít ki magáról. „Van például egy olyan kérdés, hogy mit csinálsz, amikor dolgozol, illetve nem dolgozol – mondta. – Ha valaki erre azt írja be, hogy megpróbálja elviselni a hülye főnökét, utána pedig jól besörözik a haverokkal, ne lepődjön meg, ha ez visszhangot vált ki a munkahelyén. Hasonló a helyzet a feltett fotókkal: szoktam mondogatni, hogy aki el szeretne nyerni egy jó állást, ne azt a képet tegye fel, amikor szalonnasütés után közösen lepisilik a tábortüzet.”

A karrierszakértő szerint az is előítéletekre adhat okot, hogy a közösségépítő honlapon belül ki milyen virtuális csoport tagja. Egy motorosok alkotta klubbal még nincs semmi baj, de ha az illető a Fiatal Alkoholisták Szövetségében jelöli ki a helyét, nem sok jóra számíthat egy jövőbeni esetleges állásinterjú elbírálásánál. „Természetesen van abban valamennyi diszkrimináció, ha egy cég ilyen szempontokat is figyelembe vesz, de hivatalosan úgysem vallja be senki, hogy a közösségépítő oldalon szerzett információkat is mérlegelték – mondta Pintér.

A jog emberei is használják az iWiW-et. Előfordult például, hogy egy közlekedési vállalat által megbízott ügyvédi iroda úgy próbálta behajtani a kiszabott bírságot, hogy megnézték a megbüntetett utas adatlapját, felhívták az egyik ismerősét, aki elárulta az illető telefonszámát, s attól fogva ezen hívogatták az utast, hogy mikor lesz hajlandó fizetni. Ez az eljárás nem volt éppen etikus, ám olyan esetről is hallani, amikor a közösségi oldal a bűnüldözők dolgát könnyítette meg.

Történt ugyanis, hogy az egyik büki szálloda feljelentést tett, mert egy négyfős társaság nem fizette ki a több mint negyedmillió forintos számláját. A rendőrök a megadott nevekre rákerestek az iWiW-en, s láss csodát, szerencséjük volt: bár csak egyiküket találták meg, a férfi volt oly előzékeny, hogy a képgalériájába az összes barátját feltette a barátait, így a szálloda és a hatóságok számára gyerekjáték volt a kereket oldott kompánia azonosítása.

A magánnyomozók számára leginkább az ismeretségi kör feltérképezése nyújt értékes információkat – állítja Barabás Gábor privát detektív. Mint mondta, az iWiW azért jó terep a kutakodásra, mert látszólag egymás számára teljesen idegen emberek között is pillanatok alatt ki lehet mutatni az összeköttetést. „Nem azt mondom, hogy a közösségi oldal mindent elárul, de sokszor nagy segítséget nyújt – mondta a magánkopó. – Elegendő egyetlen közös ismerőst találni, s máris érthetővé válik sok, addig lényegtelennek tűnő összefüggés.”

Az iWiW hálózata természetesen már a Nemzetbiztonsági Hivatal figyelmét is felkeltette. Tavaly egy körlevélben figyelmeztették az állami vezetőket, hogy az internetes kapcsolatépítő portálon feltérképezhető kapcsolatrendszerük biztonsági kockázatot jelent. Az ajánlás arra figyelmeztet, hogy „a magánéleti szférát is mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon”.

Jóri András adatvédelmi biztos lapunknak elmondta: a közösségépítő portálok használatának problémája olyan fontos kérdéssé vált, hogy az ombudsmanok legutóbbi két nemzetközi találkozóján is ez volt a téma. „Rá kell ébreszteni a felhasználókat, hogy a saját magukról közölt adatokat nem csak az ismerőseik láthatják – jelentette ki. – Jómagam például reklámszakemberektől hallottam, hogy ők a közösségépítő oldalakat a véleményformáló emberek megtalálására használják, hogy aztán rajtuk keresztül juttathassák el üzeneteiket nagyobb tömegekhez.”

Az ombudsman elmondta: hazánkban eddig még csak olyan típusú panaszok érkeztek a közösségi oldalakkal kapcsolatban, amelyek azt sérelmezték, hogy egy másik személy róluk szóló bizalmas adatot tüntetett fel a saját adatlapján. Hátrányos megkülönböztetést, visszaélést eddig még senki sem jelzett.

Külföldön már nem egy esetben okozta valakinek a vesztét a közösségi oldal. Egy ittasan gázoló texasi autós ellen folyó perben például a saját (alkoholfogyasztási szokásairól szóló) MySpace-en közzétett önjellemzésére is hivatkozva kértek a több év szabadságvesztést. De olyan is előfordult, hogy egy férfit a betegszabadsága ideje alatt készült fotók miatt rúgtak ki – azok ugyanis egy éjszakai bárban ábrázolták az illetőt. De az az angol férfi is megjárta, aki tíz napot töltött börtönben azért, mert felvette ismerősei közé volt feleségét – miközben jogerős ítélet kötelezte arra, hogy tartózkodjon bármilyen kapcsolatfelvé­teltől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva