Hírek

2009.01.19. 10:35

Obama: Egyek vagyunk!

Félmillióan vettek részt a washingtoni Lincoln-emlékműnél a megválasztott amerikai elnök tiszteletére rendezett koncerten.

BAMA

Az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke kedden teszi le hivatali esküjét. Az Abraham Lincoln márványszobra előtt tartott ünnepségen Barack Obama arról beszélt: a problémák megoldásához időre lesz szüksége.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A leendő amerikai elnökre hatalmas feladatok várnak
[/caption]

A leendő amerikai elnökre hatalmas feladatok várnak, az Egyesült Államok ugyanis két háborúban érintett, és a gazdasági válsággal is meg kell küzdenie. Az új amerikai elnök beiktatására kétmillió embert várnak Washingtonba, ahol a hatóságok eddig példátlan biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Az 56. amerikai elnöki beiktatási ünnepségsorozat az "Egyek vagyunk" üzenet jegyében nyílt meg. "Egy nemzetként, egy népként haladhatunk előre", Amerika alapítóinak szellemében - mondta a beszédét hallgató százezrek előtt Obama, akit kedden délben iktatnak be hivatalába.

Obama arról beszélt, hogy a nemzet háborúzik, a gazdaság válságban van, és az amerikaiak aggódnak a jövőjük miatt, a kihívások súlyosak. Hangsúlyozta, a gazdaság rendbetételéhez valószínűleg több évre lesz szükség. Időnként lesznek visszalépések, a nemzet kitartására lesz szükség - mondta.

Ugyanakkor kifejtette: az ország előtt tornyosuló feladatok ellenére remény tölti el, hogy az Egyesült Államok átvészeli a nehéz időket és az államalapítók álma tovább él, mert a nép hisz abban, hogy "bármit el lehet érni Amerikában" és bebizonyította, "azok, akik szeretik ezt az országot, képesek megváltoztatni". Ígéretet tett, minden nap a nép hangját fogja magával vinni, amikor belép az elnöki irodába a Fehér Házban.

Barack Obama megválasztott amerikai elnök keddi beiktatását az eredeti becslésekhez képest kevesebb, nem 3-5, hanem várhatóan csak 1,5-3 millió ember fogja ünnepelni Washington belvárosában - írta szakértőkre hivatkozva a The New York Times.

Az újság szerint az előrejelzéseket részben annak köszönhetően lehet mérsékelni, hogy kormányzati tisztviselők, televíziók napok óta hangsúlyozzák: a hatalmas tömeg és a hideg, a várható több órás gyaloglás és a szigorú biztonsági intézkedések, a megbénuló közlekedés sok embernek kényelmetlenséget fog okozni. Az üzenet megtette hatását, sokan meggondolták magukat és nem utaznak fel Washingtonba.

Ehud Olmert miniszterelnök vasárnap este Jeruzsálemben, hat európai állam-, illetve kormányfő társaságában csak annyit közölt, hogy Izrael "mielőbb" ki akar vonulni az övezetből. A kivonulás időzítése összefügghet azzal, hogy Izrael problémamentessé akarja tenni az Egyesült Államokkal fennálló viszonyát Barack Obama új elnök hivatali idejének kezdetére. Az izraeli erők már szombaton elkezdték a kivonulást. A leendő amerikai elnökre hatalmas feladatok várnak A leendő amerikai elnökre hatalmas feladatok várnak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva