Hírek

2009.01.20. 12:49

OEP-programhiba: piros lámpa a biztosítottaknak

Programhiba miatt jelezte a biztosítási jogviszony hiányát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számítógépes rendszere az elmúlt egy napban, de ez a biztosítottak ellátását nem érinthette – idézi a távirati irodát az mno.hu.

BAMA

Hétfőn a biztosítási jogviszony nyilvántartását támogató informatikai rendszer frissítése során keletkezett a programhiba, melyet még aznap, néhány órán belül sikerült elhárítani, ám az adatállományban keletkezett károk milliós nagyságrendben érintik a jogviszonyokat, bejelentéseket, és ezáltal több százezer embert – mondta Farkasinszki Ildikó, az OEP nyilvántartási főosztályvezetője. A programhiba következménye az volt, hogy hétfőn az egészségügyi szolgáltatóknál tévesen „piros lámpát” mutatott a rendszer, azaz olyanoknál is a biztosítotti jogviszony hiányát jelezte, akiknél valójában az rendezett volt.

Az OEP már hétfőn jelezte a szolgáltatóknak a hibát, és egyúttal azt is, hogy a jogviszony-ellenőrzés jogkövetkezményét nem kell alkalmazni, azaz nem kell a szolgáltatás igénybe vevőjét írásban tájékoztatni arról, hogy biztosítotti jogviszonya rendezetlen. Ugyanis jelenleg más jogkövetkezménye nincs is annak, ha a rendszer „piros lámpát” mutat. Az OEP minden érintettől, a szolgáltatóktól és a betegektől, a szolgáltatást igénybe vevőktől egyaránt elnézést kér – mondta a főosztályvezető, aki egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy a jogviszony hiánya sem az orvosi ellátást, sem a támogatott gyógyszer kiadását nem érintheti. Sajnos vannak olyan információk, hogy egyes szolgáltatók nem ennek megfelelően jártak el, azaz például nem adták ki a támogatott gyógyszert, ám ez az eljárás jogszerűtlen volt – tette hozzá Farkasinszki Ildikó. A programhiba következményeinek teljes körű elhárítása szerdára várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva