Hírek

2009.01.24. 16:29

Orosz bank lesz a Malév közvetett tulajdonosa

Az orosz állami Vnyesekonombank lesz a Malév közvetett tulajdonosa, az üzemeltetés pedig az Aeroflottal közösen történik – jelentette be Veres János pénzügyminiszter szombaton, miután tárgyalt az orosz első miniszterelnök-helyettessel. Elmondta: a konstrukciót úgy alakították ki, hogy a Malév magyar nemzeti légitársaság maradjon, és ne veszítse el európai uniós repülési jogait.

Boda V.

Veres János és Viktor Zubor orosz első miniszterelnök-helyettes arról is döntött, hogy a céget az új struktúrában az orosz állami légitársasággal, az Aeroflottal partnerségben üzemeltetik. Az ügylet érdekessége, hogy a Malévot a második világháború után magyar-szovjet közös cégként, Maszovlet néven alapították meg 1946-ban, és csak 1954-ben került teljesen magyar állami tulajdonba.

A magyar légitársaság még 2007 tavaszán került Borisz Abramovics orosz üzletember érdekeltségébe, ám a milliárdos adósságokat görgető céget lényegében a magánkézbe adása óta az új, közvetett tulajdonos finanszírozta. A Vnyesekonombank most 49 százalékban lett a magyar légitársaság tulajdonosa, a maradék 51 százalék pedig továbbra is a Kiss Kálmán és Költő Magdolna tulajdonában lévő AirBridge Zrt.-nél marad.

Szakemberek szerint egyébként több tíz milliárd forint szükséges ahhoz, hogy a Malév a felszínen maradjon. A súlyos likviditási problémák miatt az elmúlt hónapokban több vagyonelemét is elveszítette a cég. Például a budapesti repülőteret üzemeltető céggel szemben felhalmozott, több mint tízmilliárd forintos tartozása fejében a Budapest Airport Zrt.-hez került a Malév Lufthansa Technik Kft.-ben meglévő, 15 százalékos tulajdonrésze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva