Hírek

2009.01.05. 07:00

Senki többet, harmadszor! Elindult az elektronikus árverés

Január első napjától akár üzletrészt vagy akár ingatlant is vehetünk internetes árverésen. Elektronikus aukcióra a százezer forint becsértéket elérő ingóságok kerülhetnek.

Boda Veronika

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Adósság miatt elárverezésre ítélt ingatlanra is licitálhatunk az interneten.
[/caption]Az újév első napjától elektronikus árverésre kerülhet minden százezer forint becsértéket meghaladó ingóság, de akár adósság miatti elárverezésre ítélt ingatlanra is licitálhatunk az interneten. Az ehhez szükséges platformot a Magyar Bírósági Végrehajtók Kamarája működteti. A honlapon olvasható egyebek mellett a legalacsonyabb vételár, az előleg összege és az árverés időtartama is, az árverések tételeiről pedig digitális fotók is megtekinthetők. Nem lehet azonban elektronikus árverésre bocsátani romlandó dolgot és olyan ingóságot, amelynek a törvény a bizományosi értékesítését írja elő.

Azoknak, akik részt kívánnak venni az aukción – vagyis az árverezőknek –, először be kell kerülniük az árverezők elektronikus nyilvántartásába. Az árverezőket akkor veszik fel a nyilvántartásba, ha az ehhez szükséges előleget befizették, ami a becsérték 10 százaléka. Ha pedig mégsem tetszik a kiszemelt ingatlan vagy ingóság, az árverezőnek még mindig lehetősége van az árverésből kiszállni és kérni az előleg visszautalását. Az árverező – bejelentkezve a rendszerbe – elektronikusan tehet ajánlatot a licitnapló lezártáig. Az árverés minden esetben a hirdetmény közzétételét követő 15. nap 20. órájáig tart, ekkor zár a licitnapló. A vételi ajánlatot a rendszer automatikusan rögzíti, de nem teszi közzé azokat az ajánlatokat, amelyek nem érik el a becsérték egynegyedét.

Kiköltöztethet a végrehajtó

A módosított végrehajtási törvénynek még egy fontos szabálya lépett hatályba január elsején. Amennyiben lakást vett valaki árverésen, és a benne lakó a meghatározott időre nem költözött ki, akkor ettől számítva 15 napon belül kérheti a vevő a kiürítést. A végrehajtó a kiköltöztetést – akár a rendőrség közreműködésével is – haladéktalanul megteszi. Ingatlanokra egyébként az árverés megkezdésétől számítva 30 napig lehet licitálni.

Üzletrész értékesítésekor a tulajdonostársnak mindig elővásárlási joga van. Ő ezt szintén elektronikusan gyakorolhatja, és akár a legmagasabb összeget kínáló helyébe is léphet. Ezt a licit lezárását követő 5. munkanap 20. órájáig teheti meg. Azt a vevőt, aki megnyerte a licitet, a végrehajtó felhívja, hogy 15 napon belül jelenjen meg az irodájában és írja alá az árverési jegyzőkönyvet. Ha ezt elmulasztja, elveszti az előleget. Az árverezői nyilvántartásba egyébként csak a végrehajtók tekinthetnek be, és abból adatok csak a bíróságnak, a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, valamint a büntetőügyben eljáró hatóságoknak adhatók ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva