Hírek

2009.01.16. 17:02

Sínen van a gazdaságélénkítő csomag Amerikában

Már megkezdődtek az Egyesült Államokban azok a törvényhozási munkálatok, amelyek az új gazdaságösztönző programot készítik elő. A gazdaságélénkítő csomagot még Barack Obama kezdeményezte, aki jövő héttől tölti be hivatalosan is az Egyesült Államok elnökének hivatalát.

H. M.

A kongresszus képviselőházának demokrata vezetői az új csomag értelmében 825 milliárd dolláros mentőövet dobnak az amerikai gazdaságnak; ebből 550 milliárd dollárt infrastrukturális, energiaügyi és energiatakarékossági, valamint egészségügyi beruházásokra szánnak. A tervek szerint 257 milliárd dollár lehet az adókönnyítések értéke. Ezt azonban nem adócsökkentéssel kívánják elérni, hanem csupán az adójóváírási lehetőségek növelésének formájában, főként a fejlesztő beruházások és munkahelyteremtés jutalmazására. A képviselők remélik, hogy a szenátussal való egyeztetés után a programról szóló törvényt már február közepén megküldhetik aláírása az elnöknek.

Mindeközben nyilvánosságra hozták a Bank of America – a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatója – állami megsegítésének tervét is. Az amerikai pénzügyminisztérium, a jegybank, valamint az állami betétbiztosító intézet (FDIC) tíz évre garanciát vállal 118 milliárd dollárnyi olyan eszközért, amelyek „szokatlanul nagy veszteséggel” fenyegetnek.

Félelmetesen optimisták az amerikaiak

Az előzetes adatok szerint januárban 60,1 pontról 61,9 pontra emelkedett a legfontosabb amerikai fogyasztói bizalmi index. A fogyasztói bizalom javulása nem kis meglepetést okozott, mivel az elbocsátási hullám intenzívebbé válása miatt 59 pont körüli értékre számítottak az elemzők. A jelenlegi helyzet megítélése kicsit romlott ugyan, de a várakozások jelentősen javultak. A reálgazdasági folyamatok gyengülése ellenére a fogyasztói bizalmi index három hónapja emelkedik az USA-ban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva