Hírek

2009.01.23. 19:48

Soha nem látott mélységben a forint, a reménytelenség az úr a piacon

Péntek reggel még viszonylag erős volt, napközben azonban újabb történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben. Az árfolyam átlépte a 291 forint/eurós szintet, vagyis már csak 3 százalékra állt a 300-as, az elemzők által lélektaninak tartott határvonaltól. Később valamelyest visszaerősödött.

M. S.

A gyengülés mögött ezúttal sem húzódtak meg hazai események, egész egyszerűen katasztrofálisan rossz a befektetői hangulat a világban – kommentálta szerkesztőségünknek a történéseket Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. A szakértő elmondása szerint a dolláron, a svájci frankon és a jenen kívül minden deviza gyengült.

Tőzsde: hol az alja?

Tanácstalanok az elemzők a részvényárfolyamokkal kapcsolatban. Már a jelenlegi szintek mellett is nevetségesen olcsók a magyar részvények, ám ez nem jelent garanciát arra, hogy az árfolyamok nem eshetnek tovább. Nem lehet tudni, mi lesz, és hogy meddig esünk – mondják a szakértők, akik szerint pillanatnyilag a legjobb stratégia, ha távol maradunk a tőzsdétől.

A befektetők körében mind erősebb a félelem, hogy mély és hosszú válság elé néz a világ. Eddig abban reménykedtek, hogy a krízis mélypontját a világgazdaság gyorsan, még az év közepén eléri, és utána gyors visszapattanás jön („V” alakú válság). Mind több jel utal ugyanakkor arra, hogy a mélypontot 2010, sőt akár 2011 előtt nem éri el a világ, és csak utána jön a fellendülés („U” alakú válság).

Az elbizonytalanodás következménye a piacok zuhanása mellett, hogy az elemzők egyre kevésbé mernek jóslatokba bocsátkozni. A forint árfolyamára például mind több elemző nem hajlandó prognózist adni. A többség szerint csak egy biztos: a 300-as szintnél valaminek történnie kell (például jegybanki beavatkozásnak), ha ugyanis ez a gát is átszakad, akkor nem lehet tudni, meddig zuhan a nemzeti devizánk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva