Hírek

2009.01.11. 10:02

Szmogriadót rendeltek el 11 órától Budapesten

Vasárnap 11 órától életbe lép a szmogriadó a fővárosban - közölte Demszky Gábor főpolgármester.

mti

A szmogriadó feloldása akkor lehetséges, ha a szálló por koncentrációja 24 órán keresztül a riasztási határérték alatt marad - mondta Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke. Az intézkedés felülvizsgálatára legkorábban hétfőn kerülhet sor - tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelentése szerint a főváros levegője erősen szennyezett. A nitrogén-oxidok koncentrációja az egészségügyi, a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbérték fölött alakul. Hétfőre kismértékű javulás várható. Czuk Dorottya közölte: a Főpolgármesteri Hivatal miniszteri rendelet szerint a sajtóorgánumokon keresztül köteles tájékoztatni a lakosságot a légszennyezettség miatt teendő intézkedésekről.

Kiemelte: a hivatal már pénteken közleményben figyelmeztetett, hogy Budapest légszennyezettsége megközelíti a tájékoztatási  küszöbértéket. Tette ezt azért, hogy a lakosság időben felkészülhessen az esetleges korlátozó intézkedésekre. Szombaton, amikor a légszennyezettség mértéke elérte a tájékoztatási fokozatot,  a hivatal a sajtón keresztül eleget tett a tájékoztatási  kötelezettségének. Nem merült fel, hogy a szmogriadó időszakára esetleg felfüggesszék a parkolási díjfizetési  kötelezettséget a főváros területén.

Czuk Dorottya hangsúlyozta, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a lakosság egészségének védelme érdekében hozta meg az intézkedést a gépkocsihasználat korlátozásáról, s mindenkinek saját érdeke is  annak betartása. Kifejtette, hogy a tavaly októberben életbe lépett miniszteri rendelet alapján minden 100 ezer lakosnál  nagyobb lélekszámú  település önkormányzata köteles szmogriadó-tervet készíteni. A  főváros közgyűlése tavaly novemberben egyhangúlag szavazta meg a  szmogriadóról szóló határozatot.

A szálló por magas konctrációja miatt korlátozzák többek között a gépjárművek használatát is: páratlan napokon a páratlan, párosokon a páros számmal, vagy nullával végződő rendszámú autók közlekedhetnek a fővárosban.

Nem érini a korlátozás a helyi, helyközi és távolsági közösségi közlekedés (BKV, MÁV, Volán) járművei zavartalanul közlekedhetnek a főváros útjain. Közlekedhetnek továbbá a megkülönböztető fény-és hangjelzéssel felszerelt, valamint a betegszállító, a beutalt betegeket, valamint az orvosi ügyeletet ellátó, valamint a mozgáskorlátozott személyt szállító járművek. Mentesülnek a korlátozás alól a tiszta gázüzemű és a hibrid hajtású autók, az OBD (fedélzeti diagnosztikai) rendszerrel ellátott EURO-5-ös vagy EEV, vagyis kiemelten környezetkímélő motorral szerelt dízel-hajtású autók, és a DT betűjelű rendszámmal közlekedő diplomata járművek is.

A korlátozás alól kivételek még a szemétszállító, utak tisztítására szolgáló, víz-, gáz-, villamosenergia-, távhő- és távközlési szolgáltatást ellátó, a karbantartást és ellátást biztosító járművek, a köztisztasági és közegészségügyi feladatot ellátó járművek, továbbá a közszükségleti áruszállítás, polgári védelem, honvédség, rendőrség, katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járművei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva