Hírek

2009.01.05. 14:14

Teleki: kis számú, de annál hangosabb csoport van a romák ellen

Idén egymilliárd forinttal több támogatás jut a célzott romaprogramokra. Hogyan osztják szét, mire fordítják ezt az összeget? – kérdeztük Teleki Lászlót, az MSZP roma ügyekért felelős országgyűlési képviselőjét.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignright" width="235"] „Az a cél, hogy a romák ne csak elkezdjék, hanem be is fejezzék az iskolát.” FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]– A pénz három minisztérium: a szociális, az oktatási és a gazdasági között oszlik meg. A szociális minisztérium gazdálkodik a cigánytelepek felszámolására fordítható több mint egymilliárd forinttal. Ebből az összegből reményeink szerint 30 család lakhatását sikerül majd megoldani. Ugyanennél a minisztériumnál további 400 millió forint áll rendelkezésre a roma ösztöndíjprogramokra. Létrehoztunk egy 60-80 milliós kríziskeretet is a „vis major” esetekre. Az oktatási minisztérium 742 millió forintot kapott a roma kulturális egyesületek, zenészek támogatására, valamint gyermekek táboroztatására. A gazdasági minisztérium további 200 millió forintot használhat fel kis- és közepes vállalkozások támogatására. Ebből az összegből már meglévő vállalkozások gépbeszerzéseit, dologi kiadásait lehet fedezni.

– Mi a legfontosabb terület a romák integrációjának elősegítésében?
– Egyértelműen az oktatás. És nem csak az oktatási rendszerbe kerülésük, hanem a benntartásuk is. Az a cél, hogy ne csal elkezdjék, hanem be is fejezzék az iskolát, sőt, tovább is tanuljanak. Oktatás nélkül ugyanis nem lehet sem foglalkoztatásról, sem egészségügyről beszélni. Ezen a téren nagy előrelépés, hogy a kormány tavaly ősszel kötelezővé tette 3 éves kortól az óvodát, és anyagi segítséget is nyújt azoknak, akik nem tudnák vállalni az óvodáztatással járó terheket. Ennek az intézkedésnek az a jelentősége, hogy nem ötéves korban, az iskola-előkészítővel kezdik az óvodát a hátrányos helyzetű roma gyermekek, hanem már korábban, így csökken a  lemorzsolódás veszélye az általános iskola első éveiben. Ugyanilyen fontos a foglalkoztatás: a segély helyett a munka és a közmunkaprogramok.

– A kormány ígérete szerint hamarosan jogszabály születik az uzsoratevékenység visszaszorítására. Hol tart ez most?
– Egyelőre még a bizottsági szakaszban, tehát a jogszabály-előkészítő folyamatok zajlanak. Akkor kerülhet a téma a valódi törvényhozás színterére, ha a kormány valóban komolyan gondolja, hogy ezzel a problémával foglalkozni kell.

– A több éve tartó romaprogramoknak köszönhetően ön szerint változott-e a cigányság társadalmi megítélése?
– Az értelmiség egyértelműen szolidaritását fejezi ki a kisebbségek, így a romák iránt is. Szerencsére ezek az emberek egyre többen vannak. Van azonban egy lényegesen kisebb számú, de annál hangosabb szélsőjobboldali csoport, amely a kisebbségek ellen emeli fel a szavát. De ez a világban mindenütt így van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva