Hírek

2009.01.31. 17:53

Tilos a cigarettázás a Főváros játszóterein

Dohányzási tilalmat vezettek be a Főváros kezelésében lévő játszótereken. Az erről szóló előterjesztést egyhangúan szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés.

ÁNT

A városvezetés a gyermekek egészségének védelmével indokolta a döntést, amely a játszóterek mellett a sporttereken is tiltja a dohányzást.

A cigarettában található káros anyagokra a gyerekek a felnőtteknél érzékenyebben reagálnak. Szervezetükben a dohányfüst visszafordíthatatlan károkat okoz. Egészségügyi felmérések igazolják, hogy azok a gyerekek, akik passzív dohányzásnak vannak kitéve, nagyobb eséllyel kerülnek fertőzéssel kórházba, hajlamosabbak a betegségekre. A passzív dohányzás káros hatásai a szabad levegőn is érvényesülnek. A gyerekek a felnőtteket utánozva szájukba vehetik az eldobált csikkeket, s ez fertőzésveszélyes is. Európa számos városa hozott már hasonló döntést. Egyes városokban a játszóterek mellett a közterületeken is betiltották a dohányzást.

A budapesti rendelet betartásáról a Fővárosi Közterület-felügyelet gondoskodik. Az előírás megszegése szabálysértésnek minősül, és harmincezer forintos pénzbírsággal büntethető. A tiltás nem terjed ki a kerületi önkormányzatokhoz tartozó játszóterekre, ezért a közgyűlés ajánlásként javasolja hasonló tilalom bevezetését.

ÁNT -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva