Hírek

2009.01.22. 16:06

Tízezer embert raktak ki a multik csak a Dunántúlon három hónap alatt

Feszített Dél-, Közép- és Nyugat-Dunántúl munkaerő-piaci helyzete – jelentette be csütörtöki tájékoztatóján Tukacs István „válságügyi" kormánybiztos.

M. S.

Tukacs István elmondása szerint e régiókban koncentráltan jelentkezik a munkanélküliség, a leépítések ugyanis jobbára a multinacionális cégeknél jelentkeznek, amelyek sok embert foglalkoztatnak, és akár teljes kistérségek egyetlen nagy munkaadói.

A kormánybiztos beszámolója szerint az elmúlt negyedévben a három régióban összesen tízezer ember csoportos létszám-leépítési szándékát jelezték. A Közép-Dunántúlon négyezer, Dél-, illetve Nyugat-Dunántúlon pedig 3-3 ezer főt bocsátottak, vagy bocsátanak el. Döntően a piacaikat elvesztő elektronikai, elektrotechnikai, valamint hírközléssel foglalkozó cégek és beszállítóik jelezték elbocsátási szándékukat.

A kormányzatnak a koncentráltan jelentkező leépítések esetében csekély a mozgástere – tette hozzá Tukacs. Mint elmondta: míg a magyarországi kis- és középvállalkozások tulajdonosai, vezetői cégük túlélése érdekében hozott döntéseiknél figyelembe veszik, hogy miként alakulnak dolgozóik szociális viszonyai, illetve miként tarthatják meg a tapasztalatot és a tudást, a multinacionális cégeknek nincsenek ilyen szempontjaik.

Létszámleépítés a Dél-Alföldön is

Egy hónap alatt több mint ötezer fővel nőtt az álláskeresők száma a dél-alföldi régióban – közölte a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója. A Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyét átfogó régióban tavaly decemberben 72 448-ra nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma – mondta Nagy Ágnes. A főigazgató elmondta, hogy a térségben már megjelentek a Közép-Dunántúlról érkezett munkanélküliek is, akik egy-egy autógyár, vagy beszállító létszámleépítése miatt vesztették el a munkájukat, és tértek haza.

M. S. Létszámleépítés a Dél-Alföldön is Egy hónap alatt több mint ötezer fővel nőtt az álláskeresők száma a dél-alföldi régióban – közölte a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója. A Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyét átfogó régióban tavaly decemberben 72 448-ra nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma – mondta Nagy Ágnes. A főigazgató elmondta, hogy a térségben már megjelentek a Közép-Dunántúlról érkezett munkanélküliek is, akik egy-egy autógyár, vagy beszállító létszámleépítése miatt vesztették el a munkájukat, és tértek haza. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva