Hírek

2009.01.15. 05:32

Tudni akarom, mi a bajom, és mennyire komoly

Egyik olvasónk súlyos betegségben szenved, amit tetéz, hogy orvosa nem hajlandó elárulni, mennyire nagy a baj, és miért kap bizonyos kezeléseket, amikre ő nem számított.

RV

A betegnek elemi joga, hogy tájékozódhasson betegségéről. Kérdésre vagy kérdés nélkül köteles őt felvilágosítani a kezelőorvos a baj természetéről, a kezelésről, annak mellékhatásairól, az ellenjavallatokról. Az orvos-beteg bizalmi kapcsolat alapvető feltétele az őszinteség.

Sok orvos arra hivatkozik, hogy kevés az idő, sok a beteg, ezért lehetetlen a tájékoztatás. A jog az ilyen kifogásokat nem ismeri – mondta ügyvéd szakértőnk. Nem egy beteg beletörődik az ilyesfajta válaszba, és tanácstalan marad még abban is, hogyan kímélje megroppant egészségét. Egy olvasónknak például későn mondták el, hogy műtétje után fél évvel sem szabad öt kilónál többet emelnie. Ő meg csak cipelte haza a nehéz bevásárlószatyrokat, amíg a műtött oldala meg nem fájdult.

Ne nyugodjunk bele, ha nem tájékoztatnak bennünket! Addig üssük a vasat, amíg az orvos nem hajlandó erre! Kérdezzünk rá udvariasan, de határozottan a tudnivalókra többször is, fejtsük ki, hogy tudjuk: alapvető jogunk tájékozódni, az orvosnak meg kötelessége felvilágosítani minket! Ha így sem sikerül, forduljunk a betegjogi képviselőhöz! Ne féljünk tőle, hogy akkor nem fog bennünket az orvos lelkiismeretesen ellátni, hiszen akár másikat is választhatunk! Jegyezzük meg jól: az orvos dolgozik miértünk, és nem mi vagyunk az orvosért!

Régebben az orvosoknak el kellett hallgatniuk a beteg elől, ha halálos kórban szenvedtek és sok egyebet is. Némelyik szakember most is e gyakorlat szerint jár el – tévesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva