Hírek

2009.01.17. 18:14

Üt-ver az élettársam, nem bírom tovább

Olvasónk alkoholista élettársa rendkívül agresszív lesz, ha iszik. Az asszony ki akar lépni a kapcsolatból, A két gyerek szintén megsínyli a szörnyű botrányokat.

Rados Virág

A magyar jogrend nem ismeri a „zaklatás” fogalmát – mondta a dr. Schneider Péter ügyvéd. Szemben az angolszásszal, amely a zaklatónak előírhatja, hogy a másik felet például ötszáz méteren belül nem közelítheti meg. Ezt hívják távoltartásnak. Ha az érintett megszegi, annak ott igen komoly következményei vannak.

Nálunk a hatósági intézkedés eléggé nehézkes. Az asszony orvosi látlelet birtokában (ez a bántalmazás okozta sérüléseket tartalmazza) feljelentheti a férfit. Sokan azonban rettegnek megtenni ezt, mert félnek, hogy otthon még inkább ellátják érte a bajukat. A szavakkal való bántalmazással, fenyegetéssel, hacsak nem életveszélyes, pedig végképp nem foglalkozik a hatóság. Pedig ez ugyanúgy komoly dolog, mert rendkívül súlyos lelki károkat okoz. A „falba verem a fejed” vagy a „kitekerem a nyakad” már büntetőjogi kategóriának számít ugyan, de nehéz ellenük még rendőri segítséggel is védekezni.

Ha az agresszív fél randalírozik, ordítozik, szitkozódik, üt-ver, az garázdaságnak számít, amit szabálysértési eljárás követhet. Súlyosbíthatja a helyzetet, ha mindez harmadik személyt is zavar, azaz másokat ugyancsak megbotránkoztat. Ilyenkor a szomszédok is kihívhatjuk a rendőrséget. A rendőrök felszólíthatják a randalíroztót, hagyjon fel ezzel a magatartással. Továbbá szabálysértési eljárás keretében pénzbírsággal sújthatják.

Mindez általában nem akadályoz meg egy részeg garázdát, hogy a környezetében élőkre támadjon. Ezért menekül sok asszony, nem egyszer gyerekestül, segélyszervezetek által fenntartott anyaotthonokba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva