Hírek

2009.01.15. 18:33

Van kiút a földgázcsapdából – véli Aszódi Attila

Napok óta nem jön a gáz Ukrajna felől, Szlovákia és Szerbia vészhelyzetbe került. Szerencsére nekünk vannak tartalékaink. Nyugodtak lehetünk, mindent megtettünk? – kérdeztük Aszódi Attilát, az MTA Energetikai Bizottságának elnökét.

AS-network

– A mostani helyzet ékes bizonyítéka annak, amit minden energetikai szakember tud: vezetékes energiahordozó importjától függeni nagyon nagy kiszolgáltatottságot jelent. Óriási szerencsénk, hogy vannak geológiai földgáztárolóink, ahonnan most a tartalékok mozgósíthatóak – de csak néhány hétig.

– Hazánk energiafelhasználásának csaknem 45 százaléka származik földgázból, ami a legmagasabb érték egész Európában. Mit tehetünk?
– Energiahatékonysági és energiatakarékossági programot kell indítani. Bizonyos településeken segíthet, ha használjuk a rendelkezésre álló geotermikus energiát. Szintén földgázt takaríthatunk meg – főleg nyáron –, ha a meleg víz előállítására napkollektorokat használunk.

– A villamosenergia-termelésben is csökkenthető a földgáz szerepe?
– Az egyetlen számottevő fosszilis energiahordozó itthon a lignit. Érdemes fejleszteni a visontai erőművet, és sürgősen meg kell kezdeni új atomerőművi blokkok építését, a paksi atomerőmű bővítését. Szükség lenne vízierőművekre is a Dunán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva