Hírek

2009.01.27. 16:37

Vita az új választásokról

Gazdasági világválság idején van fontosabb dolgunk a parlament feloszlatásánál - így reagált Gyurcsány Ferenc arra a fideszes javaslatra, hogy oszlassák fel a parlamentet és írjanak ki új választásokat.

BAMA

Gazdasági világválság idején van fontosabb dolgunk a parlament feloszlatásánál  - így reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Fidesz azon javaslatára, hogy oszlassák fel az Országgyűlést, és írjanak ki új választásokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Oszolj! A Fidesz kiadná az útjukat.
[/caption]

"Gazdasági világválság idején van ennél fontosabb dolgunk: menteni kell a munkahelyeket, segíteni kell azoknak, akik ilyenkor bajba jutnak" - mondta Gyurcsány Ferenc egy budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón.

Annak érdekében, hogy tartós legyen az ország védekezőképessége, az adó-, a szociális, a foglalkoztatási politika és az önkormányzati rendszer megújítására van szükség - hangsúlyozta a kormányfő.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden, a párt elnökségi ülése után jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP március 8-i hatállyal feloszlatná az Országgyűlést. Azt szeretnék, ha a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen már napirendre vennék az erről szóló indítványukat - tette hozzá a frakcióvezető.

A Fidesz és a KDNP szerint a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat - mondta a frakcióvezető. Hangsúlyozta, hogy nem kívánják elvitatni a köztársasági elnök jogát, hogy kitűzze az országgyűlési választás időpontját, de ha egyszerre tartanák meg a két voksolást, akkor jelentős költséget lehetne megtakarítani.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: a demokrata fórum nem zárkózik el a Fidesz javaslatától, hiszen korábban maga is kezdeményezte a parlament feloszlatását. Hozzátette azonban: először a Fidesz részletesen fejtse ki, hogy mi az a gazdasági program, amellyel rendbe tenné a sokévnyi felelőtlenség miatt előállt válságot, és ha ez hiteles program, és jó Magyarországnak, akkor az MDF támogatja a parlament feloszlatását.

Véleménye szerint a csütörtöki parlamenti ülés kiváló alkalom arra, hogy "a Fidesz megmutassa igazi arcát", azt, amelyik jót tenne Magyarországnak. Várjuk a programot, és ha az felelős, reális, akkor az MDF partnere lesz a Fidesznek - tette hozzá Dávid Ibolya. Gazdasági válságban vergődik az ország, ma csak megoldásokról lehet beszélni: arról, hogyan kerülje el Magyarország az összeomlást - emelte ki az MDF elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva