Hírek

2009.01.01. 12:57

Zero DB: csenddel a kínzások ellen

A Metallica és a Rage Against The Machine-t többperces néma csenddel kezdte legutóbbi koncertjeit. A rajongók megnyugtatására: egyikük sem valamely valami új zenei irányzathoz, hanem Zero DB (zéró decibel) mozgalomhoz csatlakozot, amely tiltakozik az ellen, hogy a rock- és popzenét foglyok pszichológiai kínzására használják fel.

BAMA

Előbbi zenekarok, továbbá az AC/DC, Britney Spears és mások dalait évek óta használják lélektani nyomás kifejtésére Afganisztánban, Irakban, Guantánamón. Az Egyesült Államok nem is tagadja ezt a gyakorlatot.

A hátborzogató ötlet Anthony Burgess Mechanikus narancs című regénye és főleg a belőle készült Stanley Kubrick-film kapcsán terjedt el a világ számos börtönében: ott ugyanis a gyilkos, hipererőszakos, de agymosásnak alávetett főhősön egyik áldozata úgy áll bosszút, hogy bezárja egy padlásszobába és Beethoven IX. szimfóniájával bombázza. Már az 1970-es években chilei foglyok tanúskodtak az ENSZ emberi jogi bizottsága előtt a Pinochet-rezsim kínzókamráiban alkalmazott módszerről. A művészeknek azonban elegük lett ebből és a Zero DB mozgalmon keresztül akarnak tiltakozni ellene. A kezdeményezők remélik, hogy hamarosan legalább 30 ezer csatlakozóval számolhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva