Hírek

2009.01.27. 06:39

Zuhanórepülésben az Egyesült Államok gazdasága

Jó negyedszázada nem látott visszaesést produkált 2008 negyedik negyedében az Egyesült Államok gazdasága – állítják amerikai elemzők. A Bloomberg hírügynökség a legnevesebb szakértőket kérdezte meg arról, hogy szerintük mekkorát esett a gazdaság teljesítménye: a válaszok átlaga 5,5 százalék volt.

M. S.

Újabb mentőcsomag az USA-ban is?

Könnyen lehet, hogy többre lesz szükség a még a Bush-adminisztráció által elfogadott, 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagnál – vélik amerikai elemzők. A szakértők kritikája szerint a csomag felét rossz célra, a bajba került bankok államosítására vagy tulajdonvásárlásra költötték el. A 350 milliárd dollár így ugyanis nem került vissza a gazdaságba, hanem a tulajdonosok zsebében landolt. A csomag eredeti célja a hitelezés újraindítása volt, ám ezt egyelőre nem sikerült elérni.

A tényleges adatot január harmincadikán teszi közzé az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma, de nem várható jelentős eltérés az elemzői konszenzustól. Nagyon valószínű tehát, hogy valóban 1982 óta nem látott zuhanás következett be az amerikai gazdaságban.

Nehéz idők előtt áll Amerika – jelentette ki eközben Lawrence Summers, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója. Barack Obama elnök vezető gazdasági tanácsadója úgy vélte: „Nagyon, nagyon nehéz hónapok előtt állunk. Sőt, az is lehet, hogy nem is hónapokról van szó.” Summers szerint a fő problémát továbbra is az képezi, hogy a bankok nem hajlandóak kölcsönöket folyósítani, ezért gyakorlatilag áll a gazdaság. A vállalatok nem jutnak semmilyen hitelhez, így sokan még napi működésüket sem tudják finanszírozni, és a lakosság is ali-alig kap kölcsönt, ami miatt viszont egyáltalán nem költ, legfeljebb élelmiszerre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva