Hírek

2009.02.26. 09:07

A cigánykérdés két oldala: nőtt a Jobbik és az SZDSZ támogatottsága is

A Jobbik erősödését hozta a romló, cigányellenességgel is súlyosbított közhangulat, míg a Fidesz és az MSZP erőviszonya nem sokat változott - állapította meg a Medián közvélemény-kutató HVG-nek készített februári felmérése.

VGO - Klubrádió - MTI

Míg az elmúlt csaknem két év Medián-felméréseiben egyszer sem fordult elő, hogy a teljes népesség 1 százalékánál többen szavaztak volna a Jobbikra, addig februárban már a megkérdezettek 2 százaléka a Jobbikot választotta, ráadásul ők minden más párt szimpatizánsainál magasabb, 83 százalékos arányban mondták azt, hogy biztosan részt vennének egy most vasárnapi választáson. A biztos szavazók körében pedig a januári 1 százalékról 4 százalékra nőtt a Jobbik támogatottsága - írta a hetilap.

A HVG értékelése szerint a radikális jobboldali párt megerősödése aligha független attól, hogy a kutatást megelőző napokban a romák által elkövetett bűncselekményekkel volt tele a sajtó - számol be a KlubRádió az MTI alapján. A hetilap a Medián elemzéséből azt a következetést vonta le, hogy a Jobbik a cigánykérdés napirendre tűzésével kerülhetett fel a politikai térképre, az SZDSZ támogatottsága pedig ennek ellenreakciójaként növekedhetett 5 százalékra, a biztos választók körében pedig 4 százalékra.

Rámutatnak egy másik változásra is: 2007 decembere óta 11 százalékról 19 százalékra nőtt a Magyar Gárdával rokonszenvezők aránya, miközben 15 százalékról 21 százalékra emelkedett azoké, akikben félelmet kelt a szervezet. A Medián kutatása szerint a Fidesz és az MSZP erőviszonya nem sokat változott. Akárcsak az előző hónapban, februárban is a teljes népesség 42 százaléka szavazott volna a Fideszre és 19 százalék az MSZP-re.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva