Hírek

2009.02.06. 18:09

A gyárleállások miatt bezuhant a magyar ipar decemberben

Brutálisan – még a pesszimista várakozásokat is jóval meghaladó mértékben – csökkent tavaly decemberben a magyar ipar teljesítménye.

N. M.

Az év utolsó hónapjában az előző esztendő azonos időszakához képest 19,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal zuhant a termelés – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatsorában. Ilyen mértékű zuhanásra azóta nem volt példa, amióta ilyen statisztikákat gyárt a KSH. Az előző hónaphoz képest decemberben a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 14,6 százalékkal esett vissza. A hatalmas zuhanás oka nyilvánvalóan a tömeges vállalati leállás, amelyet a globális válság miatt beszűkült kereslet okozott.

Az ipar bedőlése azonban nem „hungarikum”, hasonló mértékű csökkenés tapasztalható az Európai Unió legtöbb országában – írta pénteki közleményében a Pénzügyminisztérium. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint decemberben az ipari termelés visszaesése Észtországban 20,7, Finnországban 15,6, Spanyolországban 15,1, Lettországban pedig 14,2 százalék volt. Az Európai Unión kívül a legnagyobb zuhanást Japán szenvedte el, decemberben a csökkenés mértéke 20,6 százalékot tett ki.

A közlemény szerint az ipari termelés csökkenése az EU-ban és térségünkben egyaránt már októberben elkezdődött, s a következő hónapban felgyorsult. Csehországban novemberben a csökkenés – az októberi 6 százalék után – elérte a 13 százalékot. Szlovákiában októberben még minimálisan, 0,1-es növekedést sikerült realizálni, novemberben viszont a visszaesés elérte a 7,2 százalékot. 

Visszaerősödött pénteken a forint

Mindhárom meghatározó hiteldevizával szemben erősödött tegnap délelőtt a forint a bankközi devizapiacon. Az euró egységéért már kevesebb mint 289 forintot kértek, a dollár árfolyama 227, a svájci franké pedig 194 forint alá süllyedt a délelőtti órákban. Délutánra azonban a hazai fizetőeszköz visszatért a 294-es szintre az euróval szemben.

N. M. Visszaerősödött pénteken a forint Mindhárom meghatározó hiteldevizával szemben erősödött tegnap délelőtt a forint a bankközi devizapiacon. Az euró egységéért már kevesebb mint 289 forintot kértek, a dollár árfolyama 227, a svájci franké pedig 194 forint alá süllyedt a délelőtti órákban. Délutánra azonban a hazai fizetőeszköz visszatért a 294-es szintre az euróval szemben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva