Hírek

2009.02.01. 12:00

A tolvajok réme Töki, a szuperzsaru

Kántor és Mancs után egy kaposvári németjuhász, Töki a legújabb négylábú sztár. A rendőrkutya néhány parádés felderítéssel került a figyelem középpontjába.

Fábos Erika

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A kaposvári sztárkutya néhány éve elkapta Somogy megye egyik legveszélyesebb bűnözőjét, akit több rablás és emberölési kísérlet miatt kerestek a rendőrök.
[/caption]A kaposvári sztárkutya akkor lett híres, amikor néhány éve elkapta Somogy megye egyik legveszélyesebb bűnözőjét, akit több rablás és emberölési kísérlet miatt kerestek a rendőrök. Tökinek huszonöt kilométeren keresztül kellett követnie a nyomait, míg rábukkant. De ez a kutya talált már meg eltűnt idős embert is, a legfrissebb fogása pedig az a tolvaj volt, aki ősszel 750 ezer forintot értékben lopott arany ékszereket és műszaki cikkeket egy családi házból. Forró nyomon a tolvaj házáig vezette a rendőröket.

A híres németjuhászok

Rin-tin-tin vagy becenevén Rinty. Németországban született, az I. világháborúban Franciaországban magához vette egy amerikai katona, majd Hollywoodban a filmtörténelem leghíresebb németjuhászává vált. Kántor a magyar rendőrkutya. íéletéről Szamos Rudolf írt könyveket és filmsorozat is készült róla. A maga 279 felgöngyölített bűnesetével máig a magyar bűnüldözés legeredményesebb négylábú nyomozójának számít. Mancs, németjuhász kan, a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája. Igazán híressé az 1999-es a törökországi, izmiti földrengés tette, mikor 82 óra után egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól.

„Nagyon sok érdekes sztorit tudnék mesélni az elmúlt évekből – mondta Skrek Roland, törzszászlós, Töki gazdája. – Az eredményessége valóban páratlan a kutyámnak, de ez nem elsősorban nekem köszönhető. Ez csapatmunka. Ha a nyomozók nem szólnak időben, vagy nem számítanának ránk, esélye sem lenne Tökinek bizonyítani.” Töki két hónapos volt, amikor Skrek Rolandhoz került és az amerikai mozifilmekkel ellentétben nem utálták egymást. Első perctől kezdve teljes a harmónia közöttük. Nem csoda: Skrek Roland már egészen ifjú korában elhatározta, hogy kutyás rendőr lesz.

„Tizenkét éves voltam, amikor vetítették a tévében a Kántor sorozatot – mesélte Skrek Roland. – Mondanom sem kell, a kedvencem volt, a könyveket is elolvastam és akkor elhatároztam, hogy kutyákkal fogok foglalkozni egész életemben. Először beiratkoztam egy agrártudományi egyetemre, mert hallottam, hogy van ott kutyás fakultáció, de megszűnt és közben az is kiderült, hogy én nem általában a kutyák iránt érdeklődöm, hanem kifejezetten a rendőrkutyák érdekelnek. Beiratkoztam a tiszthelyettes-képzőbe Budapesten és Dunakeszire, a rendőrség kutyavezető-képző iskolájába is. Tökit ezután vettem pártfogásomba és együtt kerültünk a kaposvári rendőrségre.”

Puli, csivava és boxer is nyomoz

A különböző országok rendőrsége különféle fajtájú kutyákat használ. A legkedveltebb a németjuhász és dobermann, de egyre több belga juhászkutyát is használnak ma már. Az is igaz, hogy sok helyen alkalmaznak saját tenyésztésű „nemzeti fajtákat" is. Japánban például az akitát, Belgiumban a tervuerent. Magyarországon pulikkal is próbálkoztak. Egy feljegyzés szerint az 1932-ben megrendezett magyar kutyafajták versenyén mutatkoztak be az Országos Magyar Rendőrkutya Egyesület többszörösen győztes rendőrpulijai. A legkisebb rendőrkutya egy csivava és 2006 óta, Ohióban kutat kábítószerek után.

A magyar rendőrség összes kutyája Dunakeszin kezdi a pályafutását. A legjobb munkakutyákat igyekeznek megszerezni. Közülük a legtöbb, ahogy Töki is, németjuhász fajtájú. Azért, mert ez a fajta az, amit a legsokoldalúbban lehet képezni és megvesztegethetetlen. Benne van a génjeiben, hogy eltéríthetetlen a céljától. Ez Tökire is igaz, akivel a gazdája nem elfogult. Azt mondja: inkább a szorgalmának, mint a tehetségének köszönheti eredményeit. A kilenc éves jószág, nem számít túl öregnek, de már gondolnak az utódlásra is.

„A rendőrkutyák úgy nyolc éves koruk körül a legeredményesebbek a világversenyeken, Töki tehát a kilenc évével még nem nyugdíjas korú, de ilyenkor már jobb arra gondolni, mi lesz pár év múlva. Amíg lehet, dolgozni szeretnék vele, mert a kutyának nagyon fontos, hogy legyen feladata. Amikor nincs éles bevetés, akkor is naponta többször gyakorlatozunk. Közben pedig már két másik kiskutyával is foglalkozom. Fűrész és Dexter lesznek az utódok. Mindkét kutya nagyon tehetséges, sokkal jobbak az eredményeik, mint Tökinek ilyen korában, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok a jövőnket illetően. Ráadásul Töki két utódját már nem csak egy-egy feladatra képezzük ki. A nyomkövetés és járőrözés mellett a kábítószer-kutatás is a feladatuk lesz.”

Nick Carter 600 bűnözőt fogott el

A rendőrkutyák elődei azok az angol vérebek lehettek, amelyek 400 évvel ezelőtt a skót határon az állattolvajok nyomát követték. A komolyabb rendőrkutya-kiképzés színhelye Belgium volt, ahol az 1890-es években jelentek meg az első nyomkövető kutyák, és a század utolsó éveiben a genti rendőrség által kiképzett kutyákat hamarosan megismerte csaknem az egész világ. Az, hogy a kutyákat tömegesen kezdték el használni felderítési és mentési célokra az I. világháború idején terjedt el. Minden idők egyik leghíresebb rendőrkutyája, az amerikai Nick Carter angol véreb volt. „Radarorrának" segítségével 600 bűnözőt tartóztattak le. Ez a csodakutya egyszer elcsípett egy gyújtogatót, pedig 105 órával a bűntett elkövetése után indították el a nyomain.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva