Hírek

2009.02.27. 14:28

Államcsőd közelben Lettország

Az államcsőd szélén táncol Lettország - ismerte be a csütörtökön kormányalakítással megbízott Valdis Dombrovskis korábbi pénzügyminiszter, jelenlegi néppárti európai parlamenti képviselő.

VGO

Dombrovskis szerint az országnak további több mint egymilliárd dollárnak, vagyis a GDP 5 százalékának megfelelő lefaragást kell elérnie az állami kiadásokban azon felül, amelyben a Nemzetközi Valutaalappal tavaly megegyeztek a 7,5 milliárd eurós mentőöv feltételeként. Riga a büdzsé módosítása nélkül nem kaphatja meg az IMF-hitel második, 200 millió eurós részletét - írja a Világgazdaság online.

A Dombrovskis reményei szerint két héten belül megalakuló új kormánynak a GDP 5 százaléka körül kell tartania a költségvetési hiányt, ami a romló gazdasági kilátások közepette egyre nehezebb feladat. A GDP a tavalyi év utolsó negyedében 10,5 százalékkal zsugorodott, és a becslések szerint idén 12 százalékos visszaesés várható.

A Standard & Poor''s a héten bóvli kategóriába minősítette le a lett államadósságot. Az Economist Intelligence Unit egyik Bloomberg által idézett elemzője szerint az IMF-program végrehajtásának alternatívája az euróhoz kötött lat leértékelése lehetne az export fellendítésének érdekében, Dombrovskis azonban nem támogat egy ilyen lépést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva