Hírek

2009.02.05. 17:47

Az év végére megerősödhet a forint

Már látszik a fény az alagút végén. Legalábbis ezt gondolják a Bank Austria Creditanstalt elemzői, akik a stabilizálódás első, halvány jeleit érzékelik a globális befektetői hangulatban.

G. M.

Az osztrák pénzintézet szakértői úgy látják: bár az elmúlt hónapokban óriási hangulatromlás következett be, a mélypontot már elértük. Az elemzők ez okból mérsékelten derűlátók a forinttal kapcsolatban is, és úgy vélik: az év második felében fokozatosan erősödésnek indulhat a magyar deviza, és 2009 végére beállhat a 270–280 forint/eurós árfolyamsávban.

„Az elmúlt években a nagy forintgyengülési hullámokat mindig erősödés követte” – mondta csütörtökön egy szakmai rendezvényen Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. Bár a jelenlegi helyzet a korábbiaktól némileg eltérő, ha a monetáris politika a helyzetnek megfelelően viselkedik, s nem folytatja a kamatcsökkentéseket, illetve ha a fejlemények úgy kívánják, kamatemelésre is hajlandó lesz, akkor szerinte is az előbb említett szintre erősödhet a mostaniról a forint az év végére.

Mindenesetre csütörtök reggel 296–298 között hullámzott a kereskedés az euró-forint viszonylatban, majd a mérsékelten javuló befektetői környezetben délutánra egészen 294-ig erősödött a hazai deviza. De mint egy nappal korábban, tegnap is mintha falba ütközött volna a forint ezen a szinten, és enyhén vissza is pattant róla, délután öt órakor a 296-os szint környékén mozgott.

G. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva