Hírek

2009.02.19. 14:55

Az MSZP visszasírja az iskolai szegregációt

Tatai-Tóth András (MSZP): a jelek szerint az integrált oktatás nem váltotta be a reményeket

BAMA

Vannak olyan jelek, hogy az integrált oktatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - mondta Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint a kormány csak beszél a problémákról, de forrásokat, munkát nem fordít erre a területre.

A szocialista politikus az MTI kérdésre válaszolva azon véleményének adott hangot, hogy előbb szakmai, pedagógiai megoldásokat kell találni a problémákra, és azok megvalósításához kell majd jogszabályokat alkotni. Hozzátette: olyan érzése van, mintha az utóbbi években törvényekkel akartak volna elintézni olyan dolgokat, amelyeket csak szakmai, pedagógiai szinten lehetséges.

Tatai-Tóth András kifejtette: ha nem teremtették meg az adott intézményben az integráció feltételeit, akkor az együttnevelés jogi elrendelése gyakran azzal járt együtt, hogy a nem roma származású, illetve a tehetősebb roma származású szülők elvitték az iskolából a gyerekeket, ahol magukra maradtak a hátrányos, valamint a  halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, köztük sok roma tanuló.

Az integráció nemcsak teremméret vagy a pedagóguslétszám kérdése, hanem az érintettek, a tanárok, a szülők, az önkormányzatok felkészítésén is múlik - jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva