Hírek

2009.02.04. 15:30

Az SZDSZ ellenzi a roma gárda megalakítását

Az SZDSZ ellenzi a roma gárda megalakítását, a Szabad Demokraták Szövetsége elítél minden olyan kezdeményezést, amely civil erőszakszervezetek alapítására irányul, így a cigány gárda ötletét is - írja a párt közleményében.

mti

A szabad demokraták azzal indokolják álláspontjukat, hogy Magyarország jogállam, ahol csak az államnak van joga erőszakot alkalmazni. A liberálisok véleménye szerint viszont a masírozás, a gárdaalapítás, az etnikai konfliktusok élezése, az erőszak mind  rossz megoldás, hiszen békés együttélésre kell törekedni. Az SZDSZ úgy véli, hogy a társadalmi feszültségek fokozása  helyett párbeszédre és a jogszabályok betartására van szükség. A közlemény kitér arra, hogy a cigány gárda a legtöbbet éppen a  cigányoknak ártana, erősítve azokat az igaztalan előítéleteket,  amelyeknek nap mint nap áldozatai.

A szabad demokraták hangot adnak annak a véleményüknek is, amely szerint a kormányzó MSZP teljes szereptévesztését igazolja, hogy az  ellengárda megalapítására egy szocialista önkormányzati képviselő  tett javaslatot. A közlemény sajnálatosnak nevezi, hogy az ötletadó politikus sem a saját pártja által vezetett kormánytól vár  megoldást, ezzel felmentést adva a szélsőjobboldali félkatonai  alakulatok szervezőinek.

A Kisalföld című lap keddi számában közölte, hogy cigány önvédelmi gárda létrehozását tervezi a nyugat-dunántúli romák hatékonyabb érdekképviseletéért a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány  Érdekvédelmi Szövetség vezetője. Pádár László a lapnak elmondta: a múlt szombaton Ivánban megtartott magyar gárda-rendezvény hatására szerveződnek a Győr megyei romák a Vas és a Zala megyei romák bevonásával. Az elnök hangoztatta: a romák is képesek arra, hogy hallassák a hangjukat, ők is össze tudnak fogni. A gárda kizárólag békés eszközökkel fogja felhívni a figyelmet a romákra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva