Hírek

2009.02.26. 09:32

Banglades: a vidéki városokra is átterjedt a határőrök zendülése

Zendülés tört ki a bangladesi határőrök körében csütörtökön több vidéki városban. Szemtanúk és a rendőrség beszámolói szerint több mint egy tucat városban hallatszott lövöldözés határőr-laktanyákból – számol be a távirati iroda.

mti

Sérültekről, halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. A fővárosban, Dakkában az előző nap csaknem ötvenen meghaltak, miután lázongó bangladesi határőrök tüzet nyitottak fővárosi főhadiszállásukra, és a kormány bevetette ellenük a hadsereget. A határőrök lövöldözni kezdtek fővárosi főhadiszállásukon, túszul ejtették a bent lévő tiszteket, és megszálltak egy közeli bevásárlóközpontot, magasabb béreket és jobb szolgálati feltételek megteremtését követelve.
 
Az ország vezetése a hadsereget vezényelte a helyszínre. A zendülők beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert, miután a miniszterelnök valamennyi érintettnek amnesztiát ajánlott, és megígérte, hogy teljesítik követeléseiket. Mohamed Kamrum Iszlam bangladesi helyettes igazságügy-miniszter csütörtökön látogatást tett a dakkai lázadás helyszínén, s ezután arról számolt be, hogy csaknem ötven halálos áldozata van az előző napi lövöldözésnek. A bangladesi médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy az áldozatok között van a határőrség parancsnoka, Sakil Ahmed vezérőrnagy is.
 
Mohamed Kamrum Iszlám szerint a következő órákban valószínűleg minden határőr beszolgáltatja a fegyverét, de a dakkai főhadiszállásnál várakozó tisztségviselők azt mondták, hogy lassan folyik a fegyverleadás. Egy rendőr azt mondta, hogy a főhadiszálláson "nyugodt, de feszült a helyzet". Vannak viszont olyan hírek is, hogy a lázadók között nézeteltérések támadták, és egy részük nem hajlandó megadni magát. A dakkai főhadiszálláson, illetve az ahhoz tartozó épületekben mintegy kétezer határőrkatona és tiszt él. Az épületegyüttesből eddig mintegy ötven nőt és gyereket menekítettek ki. Csütörtök reggel bement a főhadiszállásra Matia Csoudhuri agrárminiszter, hogy kihozza onnét a tisztek és katonák bennrekedt családtagjait.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva