Hírek

2009.02.11. 09:01

Cipi Livni egy hajszállal veri Netanjahut

Cipi Livni jobbközép Kadima pártja szoros versenyben, mindössze egy képviselői hellyel megelőzte a Benjámin Netanjahu irányította jobboldali Likudot az izraeli parlamenti választásokon.

BAMA

Cipi Livni jobbközép Kadima pártja szoros versenyben, mindössze egy képviselői hellyel megelőzte a Benjámin Netanjahu irányította jobboldali Likudot az izraeli parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján közzétett részeredményekből.

A Kadima 28, az ellenzéki Likud pedig 27 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A Kadima így várhatóan eggyel kevesebb képviselővel rendelkezik majd, míg a Likud az eddigi 12 mandátumához képest jelentősen megerősödik. A harmadik legerősebb párt - a nem hivatalos eredmények szerint - a szélsőjobboldali Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) lett 15 mandátummal, negyedik helyen pedig a Munkapárt végzett 13 képviselővel.

Kérdés, ki alakíthat kormányt Izraelben? Simon Peresz köztársasági elnök a bejutott frakciók meghallgatása után annak ad lehetőséget, akinek nagyobbak az esélyei, akit több párt támogat. Miután a zsidó állam történetének 18. knesszetében 55 helyet szereztek a baloldali pártok és 65-öt a jobboldaliak, a jobboldali Netanjahunak nagyobbak az esélyei. De ha a harmadikként befutott 15 mandátumos Izrael a hazánk nevű nacionalista párt vezetője Livni mellé áll, akkor Cipi Livni a Kadimával szintén többségi kabinetet hozhat létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva