Hírek

2009.02.14. 16:18

Demszky büszkén mutogatta a sápadt Combinót

„Vandál-állók”, tágasak intelligensek, és kényelmetlenek a Combinóra emlékeztető új metrószerelvények

Boda V.

Budapestet a világvárosok színvonalába repítik az új metrószerelvények – ígérik az kivitelező és tervező Alstrom gyár képviselői. És ígérték politikusaink is a héten a BKV Zrt. Örs vezér téri depójában, ahol az egyelőre egy darab hazánkba érkezett Metropolis típusú metrót őrzik és tesztelik. Kijelentésüket, pedig arra alapozzák, hogy a modern gépek már bizonyítottak olyan nagyvárosokban is, mint New York, Párizs, London vagy éppen Sao Paolo.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Budapestet a világvárosok színvonalába repítik az új metrószerelvények
[/caption]

A budapestiek új metrókocsijai az M2-es vonalán várhatóan nyár végétől szállítják majd az utasokat. Kívülről egész világvárosiak: ármavonalas kivitelezés és fehér festés teszi őket azzá. Az elhangzottak szerint a millenniumi földalatti stílusjegyeit és karakterét idézik (mert az utazóközönség korábban ezt szavazta meg), de közelebbről megnézve inkább hasonlítanak egy albínó Combinóra. Belülről nézve azonban jogos a nosztalgia: a piros-fekete pepita plüsshuzat és a piros műanyag székek idejüket rég kiszolgált villamosokra emlékeztetnek, a fal pedig vajszínűre festett fémből van.

Az új metrószerelvények amellett, hogy mutatósak, még intelligensek is. Nem egyszerűen csak azért, mert emberi segítség nélkül is elvezetik saját magukat, hanem azért is, mert a csodálkozó újságírót és fotóst angolul köszöntik. „Welcome to your new metro”, vagyis „Köszöntjük Önöket az új metrójukon!” – hirdeti a Metropolis állomásjelző fénytáblája. Alatta pedig Demszky Gábor főpolgármester mosolyog a fotósoknak.

„Csináljak úgy, mint aki utazik?” – kérdi és a választ sem várva, rutinosan pózol a metróban. És miért is ne tenné, hiszen egy 65 milliárdos beruházás prototípusáról van szó. Közben pedig arról beszél, hogy az új szerelvények – és úgy általában a budapesti tömegközlekedés modernizálása – lehetővé teszik, hogy egyre több autós tegye le járművét és közlekedjen inkább a tömeggel. Arra a kérdésünkre, hogy akkor ezek szerint ő maga is rendszeresen használja-e majd az új metrószerelvényeket a sajtó tájékoztatásán kívül mondjuk utazásra is, azt mondja: bizonyosan fogja használni, hiszen a legutóbbi szmogriadó második napján is metróval ment dolgozni.

Az egyéni elvárásokat félretéve összességében elégedettek lehetünk az új metrószerelvényekkel, hiszen légkondicionáltak, csendesek és tágasak. A vandalizmustól mentesen egyelőre tiszták, a graffiti- és karcolás-álló burkolatnak köszönhetően talán azok is maradnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva