Hírek

2009.02.10. 10:55

Dunába zuhant egy magánhelikopter

Egy ember meghalt a Lágymányosi hídnál történt helikopterbalesetben. A két túlélőt munkások mentették ki a roncsból. A gépet állítólag egy gyakorlott Malév pilóta vezette.

Boda Veronika - mti - HavariaPress

A Dunába zuhant  egy magánhelikopter a Lágymányosi híd és a Csepel-sziget között. A csepeli szennyvíztisztítót építtető konzorcium egyik alvállalkozó cégének műszaki vezetője, aki a gépen utazott, életét vesztette.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az egyik utas életét vesztette, másikuk a pilótával egyetemben kimenekült egy kikötőpontonra
[/caption]

A zuhanást sérülések nélkül úszta meg azonban a helikopteren tartózkodó fotós és a pilóta. Ők a kiérkező mentősök segítségét sem kérték, saját felelősségükre a zuhanás után nem sokkal elhagyták a helyszínt. Mentésükhöz egyébként a helyszínre irányították az Országos

Mentőszolgálat egy mentőhelikopterét is, de végül nem volt szükség egyik sérült légi mentésére sem. A lezuhant gépet sajtóinformációk szerint egy gyakorlott Malév-pilóta vezette. Az ügyben a rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság is nyomoz.

Holló zuhant a Dunába

Információk szerint tegnap egy R44-es típusú helikopter zuhant a Dunába, amelyet Frank Robinson tervezett. A négyszemélyes gép első prototípusa 1990 márciusában szállt fel és a Raven, azaz Holló nevet kapta. A világsikert aratott, könnyű kategóriájú helikopter jelenleg gyártott változata a Raven II-es már erősebb hajtóművel rendelkezik. Jelenleg négy alváltozatban gyártják: a csúszótalpas rendőrségi, kiképző és kamerával felszelt és úszótalpas változat is készül.

Úgy tudjuk, hogy a három férfi a budaörsi repülőtérről 10 óra 20 perckor azért szállt fel, hogy a cégnek fényképeket készítsen saját munkájáról, vagyis az épülő csepeli szennyvíztisztítóról, illetve arról a műszigetről, ahol a szennyvíztisztítási folyamat végén a megtisztított vizet belevezetik majd a Dunába.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese kérdésünkre azt mondta, hogy kedden délelőtt fél 11-kor érkezett bejelentés arról, hogy egy helikopter zuhant a Dunába a szennyvíztisztítónál található pontonhídnál. A helikopter katasztrófáját előzetes feltételezések szerint az okozta, hogy a pilóta túl közel repült a hídhoz – hogy lefényképezhessék az annak végében épülő aknát –, így akadhatott be a gép farka annak egyik tartóoszlopába. A gép kettétört: hátsó farokrésze az aknába, a teste pedig a Dunába zuhant.

A zuhanásnak a munkások közül többen szemtanúi voltak, ők egy csónakkal mentek a helyszínre, és egy vaslánccal a pontonhídon dolgozó daruhoz rögzítették a gépet, hogy ne süllyedjen el. Így tudták kiszabadítani belőle az utasokat is. Később a tűzoltóság munkatársai húzták ki a roncsot a pontonhídra.

Helikopterbalesetek

2008. január 31. A Szolnok megyei Óballa településnél egy Mi-8 típusú katonai helikopter gyakorló területen földnek ütközött. A gép földbe csapódása után a kiömlő üzemanyagtól lángra lobbant és teljesen kiégett. A balesetben egy ember meghalt, kettő súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült.

2008. június 22. A Somogy megyei Nagybajom külterületén mintegy 15-20 méter magasról lezuhant egy magánhelikopter, utasai súlyosan megsérültek.

2008. július 31. Kiskunlacháza és Apajpuszta között lezuhant egy Eurocopter EC 135 típusú mentőhelikopter. Az ápoló meghalt, a pilóta életveszélyesen, az égési sérült gyermek édesanyja súlyosan, az orvos könnyebben sérült meg. A szállított beteg nem szenvedett újabb sérüléseket. Augusztus 3-án éjjel meghalt a helikopter vezetője is.

2008. június 22. A Somogy megyei Nagybajom külterületén mintegy 15-20 méter magasról lezuhant egy magánhelikopter, utasai súlyosan megsérültek.

2008. július 31. Kiskunlacháza és Apajpuszta között lezuhant egy Eurocopter EC 135 típusú mentőhelikopter. Az ápoló meghalt, a pilóta életveszélyesen, az égési sérült gyermek édesanyja súlyosan, az orvos könnyebben sérült meg. A szállított beteg nem szenvedett újabb sérüléseket. Augusztus 3-án éjjel meghalt a helikopter vezetője is. Holló zuhant a Dunába Információk szerint tegnap egy R44-es típusú helikopter zuhant a Dunába, amelyet Frank Robinson tervezett. A négyszemélyes gép első prototípusa 1990 márciusában szállt fel és a Raven, azaz Holló nevet kapta. A világsikert aratott, könnyű kategóriájú helikopter jelenleg gyártott változata a Raven II-es már erősebb hajtóművel rendelkezik. Jelenleg négy alváltozatban gyártják: a csúszótalpas rendőrségi, kiképző és kamerával felszelt és úszótalpas változat is készül. Az egyik utas életét vesztette, másikuk a pilótával egyetemben - az ott tartozkodó munkások segítségével - kimenekült egy kikötőpontonra Az egyik utas életét vesztette, másikuk a pilótával egyetemben kimenekült egy kikötőpontonra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva